Lovas Konferencián jártunk – székely érdeklődőt keveset találtunk…

Lovas Konferencián jártunk – székely érdeklődőt keveset találtunk…

Március 21-én, múlt szombaton szervezték a már hagyományosnak mondható Székelyföldi Lovas Konferenciát, ezúttal Marosvásárhelyen.  A konferenciát sorra szervezik három megyében, egymást váltva a Hargita, Maros és Kovászna megyei szervezőcsapatok.

Idén a marosvásárhelyi lovasokon volt a sor. Olyan neves előadókat sikerült meghívniuk, mint Dr. Hecker Walther, Dr. Mihók Sándor és Borsó Béla Magyarországról, Kelemen Melinda, illetve Dr. Jakab Szilárd és Dr. Osváth Áron állatorvosok itthonról. Aki már látott néhány magyar nyelvű lovas szakkönyvet, Dr. Hecker Walther neve biztosan nem ismeretlen, hiszen többek közt a Lovasakadémia sorozat megjelenése is a nevéhez fűződik. Már önmagában az ő neve is elég kellett volna legyen ahhoz, hogy a konferenciára érkezők ellepjék a Kultúrpalota kistermét. Ezzel ellentétben sajnos azt láttuk, hogy érdeklődők száma hihetetlenül és érthetetlenül alacsony.

Aki azonban vette a fáradságot és rászánta a szombati napját, igen komoly szakmai tanácsokkal, érdekes és valóban tanulságos élményekkel térhetett haza. Ugyanakkor a magyarországi és erdélyi lovas mozgalom jelenébe és jövőjébe is betekintést nyerhetett.

Lássuk miről maradtak le a távol maradottak…

16884864782_330ab845f2_z

A konferenciát Dr. Mihók Sándor, a Debreceni Agrártudományi Egyetem agrármérnökének előadása nyitotta meg. Előadásában a hagyományos magyar fajtákkal foglalkozott, ezek génállományának megőrzésével, a lovak mai felhasználásáról és jövőjükről értekezett.

16266053333_c425fb61e7_z

A kávészünetet követően Dr. Jakab Szilárd, zetelaki állatorvos, a lófogászat rejtelmeibe kívánt betekintést nyújtani. Előadását követően az erdelyilovas.ro-nak adott interjúban elmondta: “Amíg nem nézünk be a ló szájába, nem tudjuk mit rejt az. Sok lótulajdonos elcsodálkozik, még azon is, hogy mennyi foga van egy lónak. Valójában nem is tudják, hogy miért is kellene évente/ félévente megnézni a ló fogainak állapotát.” A konferenciáról és ennek szükségességéről elmondta: “mindenképp szükségesek az ilyen események, de véleményem szerint ideje lenne már továbblépni egy lovas képzés irányába, illetve úgy gondolom, hogy a konferencia nincs eléggé mediatizálva.”

16886051115_29c9e188aa_z

A lófogászati előadást követően, Dr. Osváth Áron az alapvető egészségügyi ellátásokról beszélt, amiket egy lótartó gazdának illene tudni és betartani. Ilyenek a védőoltások, féregtelenítések és fogászati ellenőrzések. Általános és alapvető problémának tartja a szakirányú oktatás hiányát. Dr. Osváth Áron egy éve tért haza kétéves magyarországi munkáját követően, ahol több tízezer esettel találkozott. Kérdésünkre elmondta: “Szakmailag nagyon jó és hasznos volt Magyarországon, de hazajöttem, ez a szívem döntése volt. Hiszem azt, hogy ha háromszor annyi munkával is, de ki lehet építeni azt, amit külföldön látunk.”

16886050315_a93e025d3b_z

Kelemen Melinda lovas szakember a hazai szakirányú képzés létrehozására tett próbálkozásokról beszélt előadásában. Megkérdeztünk, lát-e reális esélyt a közeljövőben arra, hogy egy minőségibb lovas képzés elinduljon. Válasza: “A közeljövőben nem mondanám. Pontosan azért, mert amikor előadás közben végignéztem a termen, azt láttam, hogy milyen kevesen jöttek el. Nem láttam azokat az arcokat, akiknek szükségük lenne a szakmai tanácsokra. Ami itt elhangzott, az egy olyan érték, amit mindenkinek hallania kellene.”

16698421918_049bbc4ccc_z

A soron következő előadó, Dr. Hecker Walther az európai sportlovakról, ezek tenyésztéséről beszélt. A konferencia végén megkérdeztük, hogyan látja a hagyományos magyar lófajták helyzetét az európai kontextusban“A magyar lófajták borzasztó nehéz helyzetben vannak. Az évek során nagyon sok buktatón ment át a mi lóállományunk, és most ott tartunk, hogy a tenyésztőknek fel kell építeniük a kancacsaládokat. Egyedül a gidránban és a shagya-arabban sikerült megőrizni az eredeti fajtát, hogy sikerül-e megőrizni ezt a színvonalat, ez kérdés.” A konferenciával kapcsolatban elmondta “Nagyon értékes információk hangzottak el, kérdés, hogy milyen eredményt fog ez hozni. A mag jó volt, a talajon múlik, hogy mennyire lesz gazdag a termése.”

16699910179_ed56e9d4aa_z

A konferenciát Borsó Béla, az Epona Spanyol Lovasiskola megalapítójának előadása zárta. Előadásában ismertette a spanyol ló történelmi hátterét, valamint az iskola alapításának előzményeit, beszámolt munkásságukról, miközben ámulatba ejtő képsorok követték egymást a kivetítőn. Szót ejtett arról is, hogy külföldi diákokat is fogadnak, erről kérdeztük a rendezvény végén. A vele készült beszélgetést Iordache Melinda cikkében olvashatják, ide kattintva.

Végül a VI. Székelyföldi Lovas Konferencia főszervezőjével, Jankovits Ferenccel beszélgettünk, aki elmondta:
“A 2014-es év végén kellett volna megtartani a konferenciát. Azért tolódott, mert a 9-es Honvéd Huszárezred hagyományőrző csapata kiutazott Limanowába. Ott volt az I. világháború 100 éves megemlékezése. A mi ezredünk ott harcolt, ezért nagyon fontosnak tartottuk, hogy ott legyünk. Emiatt kellett elhalasztani a Lovas Konferenciát. De úgy érzem, megérte rá várni. Szervezőként örülök, hogy minden úgy alakult, ahogy elképzeltük. Szerencsés embereknek tudhatjuk magunkat, hogy ilyen előadásoknak lehettünk szem- és fültanúi. Nem egyeszerű ilyen kaliberű szakembereket meghívni egy helyre, ezért úgy gondolom, bánhatják, akik nem voltak itt.”