Lovas alapfogalmak, a lóval való bánásmód alapjai

Lovas alapfogalmak, a lóval való bánásmód alapjai

Számos székelyföldi lovas rendezvényen meggyőződhettem, hogy néhány élsportban versenyző, külföldön igen elismert lovasember mellett, itthon létezik egy tömegbázis – nagyon sok amatőr lovas – akik intenzív lovas életet élnek, de szakmailag legtöbb esetben hiányos tudással rendelkeznek.
Ezt a kis sorozatot azoknak a lovat kedvelő, lovakkal foglalkozó lovasoknak szánom, akik tanulni, fejlődni kívánnak, akik úgy érzik, hogy még nem sajátították el vagy születésük óta nem tudják már valami elemi ösztönből e szakma csínját-bínját.

A lovas sportoknak, mint minden más sportnak, kettős célja van. Az egyik önmagunk és lovunk fejlesztése folyamatos, tudatos edzésmunkával, ami hasznos úgy a lovunk, mint a magunk egészsége szempontjából. A másik cél a ló és lovas páros tudásának megmérettetése, a versenyzés.
A hobbylovaglás, hajtás esetében azért ajánlom a szakmailag helyes sportolást, mert a helytelenül végzett edzésmunka árthat a lovunk vagy saját magunk egészségének, gátolja a sportolásban lelt sikerélmények kialakulását, és akadályozza a sportban való fejlődést. A helytelenül edzett ló egyre használhatatlanabb, idő előtt elhasználódik és nem utolsó szempont, hogy értéke nem nő, hanem stagnál vagy akár csökken.

A versenysport esetén könnyebb a helyes irányba való fejlődés, hisz a hivatalos versenyek szakmailag mindig visszajeleznek a sportolónak, hogy jó irányba halad vagy sem. Ezen kívül lehetőséget adnak tapasztaltabb sportolók munkájába való betekintésre, velük való konzultálásra.
Úgy az amatőr lovasok, mint a hivatásos sportolók esetében egyértelmű, hogy szükség van szakmai segítségre, viszont a szakember megválasztásánál ajánlom mindenkinek, hogy legalább annyira figyeljen, mint ló vásárlásnál, hisz Székelyföldön sajnos kevés a szakember, több a magát szakembernek nevező kezdő, aki jobban boldogul a szavakkal, mint a lovakkal. A lovas szakembernek többek közt tudnia kell a lovakat kiképezni, edzeni, felkészíteni különböző feladatokra, kifogástalan lovaglás, hajtás tudása kell legyen és pedagógiai, sportpszichológiai képzettségekkel is kell rendelkezzen, hogy a tudását eredményesen át tudja adni.

IM_Kadar4

Legfontosabb tudnivalók a lóról
Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni a lovunkkal, ismernünk kell Őt.
A ló egy kb. 60 millió éves, növényevő, tehát menekülő állat. Ezen a 60 millió éven keresztül, hogy fennmaradhasson, ki kellett alakuljon egy olyan alkata, látása, hallása, viselkedésformája, ami ebben segítette. Ezért helyezkednek el a szemei oldalt, hogy minél nagyobb teret belásson, minél hamarabb észlelje az esetleges támadót. Ezért alakult ki az a reflex, hogy ismeretlen zaj vagy mozgás esetén menekül. Nem mérlegel, nem gondolkodik, menekül. Ez egy a lóval egyidős életben maradási reflex, amit néhány generáció alatt nem tudtunk megváltoztatni. Ez teljesen természetes, amiért a legnagyobb tévedés egy lovat bántani, hisz egyedüli esélyünk, hogy tompítsuk, hogyha sikerül mélyen a bizalmába férkőzzünk.
A másik fontos tudnivaló, hogy lovunk szervezete és testfelépítése is – ezen a hosszú időn keresztül – a télen-nyáron szabadban élő, növényevő, legelő életmódhoz alkalmazkodott. Ez azt jelenti, hogy az egészséges életmód az ők esetükben állandó mozgáslehetőséget, majdnem folyamatos táplálkozást és friss, tiszta levegőt jelenti. Ezeket a tulajdonságokat nem csak a takarmányozásnál kell figyelembe venni, hanem az istállók tervezésénél, építésénél is.

A lovak viselkedésének megértése szintén nélkülözhetetlen a velük való munkában. Nagyon sokan itt követik el az első hibát a lovukkal kapcsolatban. Nem veszik figyelembe, hogy a lovaknak kifejlett kapcsolatrendszerük van, ménesen belül kialakult, folyamatosan alakuló hierarchia, egy kommunikációs formájuk, amivel kommunikálnak egymással. Újabban sokan nem lóként kezelik a lovukat, hanem kis házi kedvencként, aminek az eredménye egy olyan viselkedés, amit az úgy fog értelmezni, hogy behódoltunk neki, tehát Ő van a magasabb szinten a hierarchián. Ennek eredményeként kezd a lovunk „elszemtelenedni”, fortélyoskodni, ellenkezni, és amennyiben a gazdi akarja irányítani olyan helyzetben, ami nem tetszik neki, akkor a megkapott vezetői pozícióját védeni fogja, akár rúghat, haraphat. És ez teljesen természetes, logikus viselkedés, és nem haragudhat ilyen esetben a gazda csak és kizárólag önmagára.

A másik gyakori helytelen viselkedés szűk hazánkban a lóval szemben, amikor a lovas durva. Régi mondás, hogy ahol a tudás megszűnik, ott kezdődik az erőszak. A durva bánásmód következtében bizalmatlanság, félelem, alakul ki a lóban és egy védekező, menekülő viselkedést eredményez, ami nagyban korlátozni tudja az eredményességet, de kimondottan veszélyes is lehet. A másik negatív eredménye a durvaságból eredő félelemnek a feszesség, merevség, ami nagyban korlátozza a ló használhatóságát, rontja a lovaglási élményt és gyorsítja a ló elhasználódását.

IM_Photo_01

A takarmányozásban is van egy új divat, hozzánk is kezdett eljutni a mindenféle mesterséges takarmányok etetése. Én a minél természetesebb takarmányozást tudom javasolni minden gazda számára. Tapasztalatom, hogy legtöbb szépen csomagolt és reklámozott takarmány csupán kiváló üzleti lehetőség az eladónak, és annyi vagy még ártalmas is. Minél inkább belekezd a tulajdonos a különböző vitaminizált tápok etetésébe, annál jobban beavatkozik a ló szervezetének természetes egyensúlyába, és annál nagyobb problémákat okozhat. Saját tapasztalatom, hogy amikor meggyőztek, hogy a nagy igénybevétel és a nagy hőség miatt egy világbajnokságon adjunk a fogatlovaknak elektrolitot, a lovak viselkedése teljesen megváltozott, sokkal ingerültebbek lettek, egészen másként reagáltak a versenyhelyzetre, mint amit megszoktunk és az eredményeken ez negatívan látszott meg. Ugyanígy járt egy kolléga két évvel később, a következő világbajnokságon. Mindketten ugyanannak a takarmánykiegészítőnek és valószínűleg annak a helytelen használata miatt elveszítettünk egy lehetőséget, hogy egy-egy világbajnokságon bizonyítsunk. Díjlovas koromban  számos olyan lóval találkoztam, amelyek a sok vitamin és takarmánykiegészítő mellett vérszegények lettek, szétfoszlott a patájuk, elhullt a szőrük, megromlottak a fogaik stb. Saját, 30 éves tapasztalatomra és tanulmányaimra alapozva, azt javaslom minden lovasnak, hogy minél természetesebb, hagyományos takarmányokat etessen lovával, és nagyobb igénybevétel vagy sérülés esetén hozzáértő szakember tanácsára használjon takarmánykiegészítőket.

Néhány más, nagyon fontos tudnivaló, hogy a lovak nem értenek magyarul, nem gondolkodnak, nem terveznek, nem akarnak versenyt nyerni. Úgy kell dolgozzunk velük, hogy megértessük magunkat, és ezt csak a számukra érthető nyelven lehet. A lovak tapasztalatokból tanulnak, logikus gondolkodást ne várjunk tőlük. Megtanulnak néhány szót, értik a hozzájuk képest való helyezkedésünket, megtanulnak különböző jeleket. Minden igénybevételre fokozatosan fel kell készíteni őket, csak akkor várható értékelhető teljesítmény részükről. Rosszindulatú, szemét ló még nem született, de rengeteget „teremtettek” az emberek.

Van egy többezer év alatt kifejlesztett lovas tudás, ami segít a lovasoknak a boldogulásban. Lehet próbálkozni elméletekkel, újabbnál újabb módszerekkel, ilyenek mindig is voltak, de valamiért nem lettek eredményesek, sikeresek, és nem is maradtak fenn. A klasszikus lovaglás, lóidomítás az, ami kiállta az idők próbáját, a modern lovas sportokban is eredményes és a hozzám hozott, mindenféle “csuda elmélettel” és módszerekkel elrontott lovak utóidomításánál is eredményes tudott lenni.

A következő részekben lépésről lépésre fogunk foglalkozni a lovak tartásával, takarmányozásával, szerszámozásával, idomításával, lovaglással és hajtással.

Kádár Barna