Lovakról, lovas napokról és a jövőről – interjú Bajkó Tiborral, a Gyergyói Lovas Napok főszervezőjével

Lovakról, lovas napokról és a jövőről – interjú Bajkó Tiborral, a Gyergyói Lovas Napok főszervezőjével

Bajko-Tibor_erdelyilovas.roKétnapos lovas rendezvénysorozatra invitálnak az idén már hatodik alkalommal megszervezett Gyergyói Lovas Napok szervezői. A Gyergyószentmiklóson már hagyománnyá vált, és sokak által igencsak várt esemény, melynek már követői is akadnak az erdélyi medencében, idén is több mint ötven programponttal várja az érdeklődő lovas nézőket.

A 2008- ban először megszervezett Gyergyói Lovas Napok volt az első ilyen típusú esemény Székelyföldön. A kezdetekről és a hétvégén sorra kerülő lovas napokról, illetve Erdély lovairól és lovasairól beszélgettünk Bajkó Tiborral, országos kettesfogathajtó bajnokkal, a Gyergyói Lovas Napok főszervezőjével.

Bajkó úr, a kezdetekről kérdezném. Önök voltak az elsők, akik lovas rendezvény sorozatot álmodtak és valósítottak meg Székelyföldön. Miért gondolták 2008-ban, hogy szükség van lovas napokra Gyergyóban?

GyLN_erdelyilovas.ro(A válasz igencsak összetett.)
2005 óta versenyzünk az országos fogathajtó bajnokságban. Két alkalommal voltam a gyergyószentmiklósi forduló főszervezője, és ugyanakkor versenyzője is. 2007-ben történt, amikor behajtottam a pályára, az első kapun áthaladva, a kettes kapunál a pályáról kinézve láttam, hogy a tisztaság és rend fenntartása végett kihelyezett kukák felfordítva álltak és a nézők ezek tetején foglaltak helyet. A hármas kaput levertem, a négyest is, és mire az ötös kapuhoz értem, eldöntöttem, hogy én olyan versenyt többé az életben nem szervezek, ahol főszervezőként versenyeznem is kell. Nem lehet.

A másik része a dolognak, hogy elég sokat jártunk külföldön és láttuk, hogy igényes közönségnek lehet igényes szórakozást is biztosítani a lovas sportok keretein belül.

És akkor azt mondtuk, hogy nem versenyzünk, de megpróbálunk a Gyergyói- medencének – és nemcsak a Gyergyói- medencének, de ezáltal egész Székelyföldnek-, egy olyan rendezvénysorozatot létrehozni, amelyhez fogható, színességében, Romániában nincsen. Látogatottságát tekintve pedig, az elmúlt három évben elértük a 10-12 ezer nézőt.

 

Mire a legbüszkébb a Gyergyói Lovas Napok kapcsán?

Bajko-Kriszta_erdelyilovas.ro

Legbüszkébb arra vagyok, hogy a szervezésben, a Krigel csapaton kívül, nekem az elsődleges támaszom a nejem. Legyen szó bármilyen lovas rendezvényről, vagy országos fogathajtó bajnokságban való versenyzésről, akár nemzetközi megmérettetésen való részvételről, ezt mi együtt csináljuk, Ildikó segédhajtói státuszban versenyzik is mellettem.

Azt mondanám, hogy talán arra vagyok a legbüszkébb, hogy a családom ezt a fajta szórakozást választotta, nem esetleg valami olyan virtuális világba való álomépítést, amely nem vezet sehova.

Büszke vagyok és nagy elégtétel számomra, hogy sikerült Gyergyószentmiklóson egy olyan működő négyes fogatot létrehozni, ami áll: fellépőből, szervezőből, támogatóból és nézőből. Ha ebből a négyesből valamikor egyik fél is kiesik, a rendezvény már sántít és nem működhet.

Azt azonban látom, hogy a lovas sportok a reneszánszukat kezdik élni. És nagy öröm számomra látni, hogy nagyon sok fiatal visszafordul az állatvilághoz. Valami történt…valami nagyon érdekes.

 

Gondolja, hogy a Gyergyói Lovas Napok és a térségben megszervezett hasonló rendezvények hozzájárulnak a lovas élet akár amatőr szintű fellendüléséhez?

csomafalvi-fogathajto_erdelyilovas.roAbban az esetben, ha egy nagymama két kis unokájával kilátogat bármilyen lovas eseményre, és ennek következményeként a gyerek lovardába szeretne járni, és kipróbálni azt, ami genetikailag már bele van építve, kipróbálni azt a valamit, mit mi már Ázsiából hozunk, azaz visszafordul a lovak fele, már megérte!

 

 

 

 

A Gyergyói Lovas Napok rendszeres nézői már megszokhatták, hogy minden évben megvannak a hagyományosan visszatérő és nagy sikernek örvendő verseny- és programszámok, de mindig akadtak újítások is. Mi az, amit láthatunk idén szeptember 21-22-én?

solymaszFigyeltük, hogy melyek azok a programpontok, melyek a legnagyobb népszerűségnek örvendenek, illetve megnéztük azt is, hogy mi az, amit vissza lehetne vagy vissza kell hozni Gyergyószentmiklósra.

Ennek köszönhetően, úgy néz ki, hogy három év után ismét lovas kaszkadőr bemutatót kell hozni a Gyergyói Lovas Napokra, rég nem volt -és lesz idén- puszta ötös, vissza kell hozni az agility showkat, a sólymász bemutatót…
Ugyanakkor továbbra is nagy nézettségnek örvend a vasárnap megrendezésre kerülő Polgármesterek csatája, ahol a Gyergyói- medence polgármestereinek teljesítménye is igencsak figyelemre méltó.

Megvannak persze a komoly versenyei is a kétnapos rendezvénysorozatnak, mint a fogathajtó és díjugrató verseny.

 

Hogyan látja az erdélyi lovas élet alakulását?

fogathajtasAz a véleményem, hogy sokkalta igényesebbé kell válnunk az elkövetkező években. Székelyföldön nagyon sok munkaló van, még…- hál’Istennek teszem hozzá gyorsan. Mert azonkívül, hogy ez, a lóval dolgozók mindennapjait valamilyen szinten megkönnyíti, úgy gondolom, hogy gátat is szab a virtuális világba való bedőlés előtt.

Ugyanakkor van egy nagyon érdekes, gyakorlati haszna is. Mert az a nagypapa, akinek van egy munkalova, az érdeklődő kisunokát máris közelebb tudja vinni az állatvilághoz, testi közelséget teremtve ezzel az általunk nagyon szeretett nemes állattal.

Hátrányt látok, állategészségügyi szempontból, a jármód tisztaságának hiányában, akár a munkalovaknál is. Talán a vasalás miatt, de lehet, a nehéz terepviszonyok miatt, nagyon sok a jármódhibás, azaz sánta ló. Ez is az igényesség része kell, kellene, hogy legyen…ilyen lovat hadd ne vigyünk ki!
Hogyan látom a jövőt? Abban az esetben, ha a turizmusba jobban be lehet vinni a lovas életet – márpedig ez egyfajta célnak kell lennie-, akkor egy egész iparágat lehet a ló köré felépíteni, mely ugyanakkor egy nagyon jó munkahely teremtési lehetőséget is biztosítana.

Azt azonban ki kell emelnem, hogy meg kell nézni, nemcsak a magyarországi, de a nyugat-európai példát is, ahol azonkívül, hogy nagy hagyománya van a ló turisztikában való használásának, komoly szakmai felkészülés is áll mögötte. Nagyok a mi hiányaink! Nincsenek lovas iskoláink. Meg kell tanítani mindenkinek, aki a szakmában dolgozik, hogyan kell a lóval helyesen kapcsolatot kialakítani.

A ló iránti szeretetre és alázatra van szükség!

 

Köszönöm szépen a beszélgetést.

 

Lukács Lehel-Elek