Lovaglás és önértékelés

Lovaglás és önértékelés

Ha meggondoljuk, a lovaglás mostmár nemcsak sport vagy kikapcsolódás, de előszeretettel használják például pszichoterápiában és coaching-ban is. Az egyik ok erre a millió közül az, hogy a lovas tevékenységek remek hatással vannak az önértékelésre. De mi is az az önértékelés? És mi köze van a lovagláshoz?

Az önértékelés egy komplex kifejezés, amely magába foglalja önmagunk ismeretét, az egészséges önbizalmat és a saját magunk feletti kontroll képességét is. Azzal, hogy valaki látszólag ural egy hatalmas, erős állatot – amely az emberi történelemben a nemesség toposza is – javul az önbecsülése. Több vizsgálat mutatta ki, hogy a traumákat átélt emberek a lovasterápia hatására újra nyitottá válnak kapcsolatok kialakítására, és sokkal inkább elfogadják önmagukat.

De a lovasoknak csak nagyon kis része vesz részt lovasterápiás foglalkozásokon. Többnyire csak a sport vagy egyszerűen a lóbarátainkkal való együttlét által ápoljuk a lelkünk. De ez is felér egy terápiával, úgy hiszem.

Átgondolva, hogy én személy szerint mi mindent kaptam a lovazástól, hogy a lovasterápia bizonyítottan hatásos önismeret- és önbizalomjavító, és hogy amúgy is sportpszichológiai témából kellene dolgozatot írnom, úgy döntöttem, utánajárok, hogy a lovasok önértékelése jobb-e, mint másoké.

Azt azonban ne feledjük, hogy a mi távirányítós világunkban, ahol az emberek nagy része alig moccan ki az ágyikójából – a számítógép, tévé meg mindenféle cifra kütyü elől – nemcsak mi, lovasok, de tulajdonképpen minden valamilyen mozgásformát űző társunk is előnyben van önismeret terén.

Úgyhogy a más sportokat űzők és a lovasok önértékelési eredményeit (Rosenberg skála) hasonlítottam össze. Ebben 102 ember volt segítségemre, plusz még azok, akik eljuttattak hozzájuk. Ennek fele lovas, a másik fele pedig egy vegyes csoport, akik között van focista, amerikai focis, hoki játékos, birkózó, teniszező, dzsúdózó. És: tádáám! Statisztikával, számokkal, szakzsargonnal nem szeretnék senkit untatni. Az eredmény az, hogy a lovas csoport önértékelése nagyobb. Remélem, ti is köztük vagytok, és ezúton is köszönöm mindenkinek a hozzájárulást!