Lószerszám Szabó Dénestől

Lószerszám Szabó Dénestől

Székelyszenterzsébeten, egy kis Hargita megyei faluban, lovas felszerelések készítésével foglalkozik Szabó Dénes és felesége, Olívia. A családi vállalkozás a szerszámkészítés minden csínját-bínját ismeri: nemcsak változatos, sokszínű kínálatukkal, de az egyedi kérések teljesítésével is vonzzák a lovas gazdákat. Az erdelyilovas.ro szerkesztősége a házaspár műhelyébe látogatott.

– Dénes, mesélj egy kicsit, hogyan kezdődött?
– Én már gyerekkoromban a kötélgyártásban dolgoztam. Segítenem kellett a szüleimnek, akik sokszor még az iskolából is elkéreztettek, mert itthon sok volt a munka. Ők a szövetkezetnek dolgoztak, a „kollektívnek”. Aztán a forradalom után megszűntek a szerződések, a hajókikötőket és az összes vállalatot, akikkel szerződésünk volt, privatizálták. Mivel egyre kevesebb lett a rendelés, a 90-es évek elején abbahagytuk a termelést. Aztán, amikor Olíviával megismerkedtünk, jött az ötlet, hogy hozzálássunk a bőrből készült lószerszámok készítésének. Először kutyaszíjakkal, pórázokkal, rúdszíjakkal, kisebb dolgokkal kezdtük, aztán egylovashámmal, kalapokkal, ostorokkal bővült a termékskálánk.

– Mindketten ezzel foglalkoztok?
– Igen, természetesen jött ez így – meséli Olívia. Ahogy mondják, mindenre születni kell, és én úgy éreztem első perctől, hogy ez nekem való, aztán fejlesztettem magam. Az alapoknál kezdtük: megtanultam varrni. Minél nagyobb volt az igény, annál többet dolgoztunk.

– Kitől tanultátok a mesterséget?
– Volt egy segesvári oktatónk, aki a régi időkben a segesvári termelőszövetkezet vezetője volt, mint szíjgyártó végzettségű szakember, ő mutatta az alapokat, az első öltéseket. Bejártam hozzá Segesvárra tanulni, a négy- nyolc- és tizenhat ágú ostor fonását csak így lehetett megtanulni!

– Milyen termékekeket gyártotok?
– Számoltuk már össze többször is, több mint 80 féle termékünk létezik, a kötéltől a bőrostorig, egészen a lovas szerszámokig. Készítünk különböző szélességű, méretű kötőféket, kantárt, hámot, gyeplőt, rúdszíjat, egyéb lovászati kellékeket, de kínálatunkban szerepelnek a férfi- és női nadrágszíjak, függőágyak, virágtartók, stb.

– Nyergeket is készítetek?
– Nem, tulajdonképpen a nyereg tartozékait készítjük. De a nyergek és más lovas szerszámok javítását is vállaljuk. Valójában rengeteg javítani valót hoznak.

– Egyéni kérésre is dolgoztok?
– Igen,jó példa az a hám, amin épp most dolgozunk, és Magyarországra kerül. A megrendelő kívánságára a hámtáska alulra kerül. Mivel a hasonló kéréseknek is eleget tudunk tenni, szájról-szájra terjed a hírünk, újabb rendelések érkeznek.

– Az értékesítés piacokon, vásárokon történik?
– Igen, és ez a legnehezebb oldala az egésznek…

– Hogyan látjátok a szerszámgyártás jövőjét Erdélyben, milyen a kereslet alakulása?
– Saját meggyőződésem, hogy a többi mesterséghez hasonlóan, egyre nehezebb ebben a mesterségben is megmaradni. Annak lesz munkája a jövőben, aki olyan minőséget tud előállítani, ami megfelel az igényes vásárlóknak, azoknak az embereknek, akik ezt értékelni tudják.

Lukács Lehel
fotók: Iordache Melinda

 A képgaléria megtekintéséhez kattintson az alábbi fotóra: