Lókupec trükk nagy felületű sebre

Lókupec trükk nagy felületű sebre

lokupecLógyógyászatról szóló mai cikkünkben, Márton Zsófia lóherbalista és lófitoterapeuta, a nagy sikerű Lóherba- Gyógynövények lovaknak és a Ló-aromaterápia- Illóolajok lovaknak c. könyvek szerzője egy igen érdekes esetről számol be.

A harmadik eset egy nagyon csúnya sérülés kezeléséről szól, melyet saját szememmel láttam (és nem akartam elhinni!). A lókupec újonnan szerzett lova vadul reagált a körülötte hangoskodó, rohangáló kupec-gyerekekre, és elszakítva kötelét, kitört az istállóból. Az udvaron rengeteg ócskavasat tároltak, ahova a ló bevágtázott.

A szörnyű jelenetet a ló sokkos állapota és súlyos sérülése követte. Az állat szügyén több helyen, nyakának alsó részén és egyik első lábán gyakorlatilag nem maradt bőr, egyszerűen leszakadt. Rengeteg vér, iszonyatos fájdalmak és a lónak esélytelenség a gyógyulásra: így foglalható össze a helyzet.

A kupec elment egy itatóvödörrel az udvar mögé, az erdőszélre, és hamarosan visszatért az igen erősen mérgező farkasalma ágaival, leveleivel és virágaival. A forrásban lévő vizet ráöntötték a növényre, kb. 10 percig állni hagyták, a növényeket kiszedték a léből, és az addigra langyosra hűlt főzetből „meglocsolta” a kupec a véres húsfelületet. A ló annyira sokkos volt (velem együtt), hogy meg sem moccant. A vérzés nagyon hamar elállt, tény, hogy néhány cm-esnél mélyebb vágott vagy szúrt seb nem volt a lovon (amennyire azt látni lehetett), és artériát sem ért sérülés.

Ezután a legyek jelentették még nagy problémát a sebgyógyulás szempontjából. Frissen tépett csalánt kis halomba rakva meggyújtottak a ló közelében, és ezzel a rendkívül kellemetlen füsttel igyekeztek távol tartani a legyeket – meglehetősen sikeresen.

Két-három hét múlva kíváncsiságból elkocsikáztam a színhelyre, és kérdezősködésemre nem szívesen, de beengedtek. A seb eléggé csúnyán gyógyult, de szemmel láthatóan a tisztulási folyamatok már véget értek, zajlott a hámosodás, és a ló viszonylag jól volt. Sétában kissé sántított, enyhe érintésre nem mutatott fájdalmat. Az biztos, hogy a seb csúnyán gyógyult meg (vadhússal), de a ló végül is nem vérzett el, és nem fertőződött el a seb a baleset után.

Régen a lovak nyeregtől feltört sebeire farkasalma leveleket tettek, vagy a növény gyökeréből készült porral hintették be. Nagy és mély sebekre is használható, mert baktériumölő és sebtisztító hatású. A sebre, annak lemosását követően a nyers levelet rátehetjük, vagy a szárított levél porával beszórhatjuk a sebet, vagy főzetével lemoshatjuk.