Lógyógyászat: Pataminőség javítása gyógynövényekkel

Lógyógyászat: Pataminőség javítása gyógynövényekkel

Mindig problémát jelent a patkolókovácsoknak, ha rossz minőségű, és sok, felszíni repedéssel tarkított, lassan növő patával kell dolgozniuk. A repedések, melyekről e cikkben szólok, nem véreznek, sántaságot önmagukban nem okoznak, nem járnak fájdalommal. Azonban a gyenge paták hordozószéle letöredezik, és néha annyira elkopik a pata, hogy vagy anyag-kiegészítésre szorul (pl. ragasztással), vagy gyógypatkót kellene felhelyezni. Utóbbi kockázatos, mert alig van ép szaruja a patának, és félő, hogy a patkószegek további repedéseket okoznának.

Felmerül a kérdés, hogy mi okozhatja a repedéseket. Logikus, hogy belülről hiányzik valami, legtöbbször vitaminokra és ásványi anyagokra hivatkoznak a szakemberek. Azonban sok esetben a biotin-tartalmú készítmények etetése sem hoz kielégítő változást.
A gyakorlat azt mutatja, hogy kívülről próbálják meg a lovasok zsírokkal vagy olajokkal pótolni azt, ami belülről hiányzik: a nedvességet. A nyugati fitoterápia számon tart olyan nyálkaanyag-tartalmú gyógynövényeket, melyek a szervezetben „nedvesítő” hatást váltanak ki, elsősorban a nyálkahártyákon (pl. tüdő, belek, gyomor).

Néhány esetben a hozzám forduló lovasoknak egy olyan gyógynövény-keveréket javasoltam, amely gyulladáscsökkentő és perifériális vérbőséget fokozó herbák mellett nyálkás drogokat is tartalmazott. Minden esetben jelentős pataminőség javulásról számoltak be. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy minden esetben emésztést javító és a felszívódást segítő gyógynövények is helyet kaptak a receptben, mert én a fő okot az emésztés renyheségében látom. Ezt a teóriát támasztja alá a keleti gyógyítási szemlélet is (mint a tradicionális kínai vagy az ayurvédikus orvoslás).

pataminoseg-1

Az első, sajnos nem túl jó minőségű képen látható állapot kb. 6 hónappal a gyógynövény-keverék etetése után készült. A ló patkolókovácsa tudná alátámasztani azt az állításomat, miszerint eredetileg a jobb oldali patán a repedés a pata kétharmadáig ért, míg a bal első patán a repedés a pártaszél közvetlen közeléig felhúzódott. Itt, jobb oldalon be is kellett metszeni a patát egy vízszintes reszeléssel.  Amikortól a ló gyógynövényeket kapott az abrakjába, kb. 4-5 hónapra volt szükség, hogy látszódjon valami változás. Ekkor látható volt, hogy sem a középső repedések, sem a rengeteg többi hajszálrepedés nem fut már tovább.

pataminoseg-2

A második képen a paták kb. 9 hónappal a gyógynövényes kezelés után lettek lefotózva. Itt már jobban kivehető az amatőr felvételen, hogy a bal oldali patán látszik egy, a bevágás felett húzódó vízszintes halvány sáv, amely a gyógynövényetetés megkezdésével képződött patarészen helyezkedik el. Mellette, a bal-külső oldalon látható egy olyan, lentről induló repedés, amely nem lett vízszintesen bereszelve, mégis megáll az új pataszövetnél. A jobb oldali pata elején, középen is látható a korábbi repedés nyoma, mely nem futott tovább, mint korábban.

pataminoseg-3

A harmadik képen, mely 12 hónappal a gyógynövényes kezelés megkezdése előtt készült, viszonylag jól látszik, hogy nincsenek már meg a mély repedések. A hajszálérrepedések zöme eltűnt, de enyhe barázdáltság jelzi, hogy még mindig nem tökéletes a pata. Nagyjából 90%-ban megszűntek a problémák, a maradék 10%-on még dolgozni kell. További gyógynövények kerültek a legújabb receptbe, például a kurkuma és a fekete nadálytő levél.

Azt hiszem, sok lótulajdonos örülne, ha lova patája ekkor mértékben javulna a viszonylag olcsó gyógynövények hatására.

Szerző: Marton Zsófia, a Lóherba, Gyógynövények lovaknak c. könyv szerzője