Ló-fitoterápia: lovunk egészségének megőrzése gyógynövények segítségével

Ló-fitoterápia: lovunk egészségének megőrzése gyógynövények segítségével

Fitoterápia: Gyógynövényterápia, vagyis a növényekben található hatóanyagok használata, sokszor növénykeverékek használata.

A lovaknál nagy hatékonysággal alkalmazható, mert a természetes étrendjük részét képezi. A fitoterápiának főleg a megelőzésben van nagy jelentősége, de ugyanakkor betegségek tüneteinek enyhítésében is sikerrel alkalmazzák. De nem helyettesíti a hagyományos kezeléseket, sokkal inkább kiegészíti ezeket, ezért javallot pontos állatorvosi diagnózis alapján beállítani a kezelést.

Lovaink nagy része táplálkozása során monokultúrás növényeket eszik. Ha legel, akkor is általában kis területen, vetett füvet eszik, ami 3-5 növeny keveréke, ráadásul az abrak vegyszermaradványokban gazdag és általában poros.

Az esetek többségében, lovunk nem jut elegendő gyógynövényhez, mondhatni egysíkú étrenden él. Boxban van tartva, fokozott stresszhatások érik, a patkolás gyengíti a pata vérellátását, allergiás tünetek mutatkozhatnak a nem megfelelő istállóklíma, a poros széna miatt… Ezek megelőzésében mind segíthet a gyógynövénykeverék etetése.

Az alternatív gyógyászat regiónkban a nemkívánatos szakágak közé tartozott, viszont a keleti és nyugati kultúrákban is egyaránt  van hagyománya, nemhiába a nagyobb versenyistállók mind rendelkeznek a csontkovácsoláshoz értő szakemberrel is.

— Köntés Ernő —