Ló és ember kapcsolata

Lutz Eszter bemutatója

Ló és ember kapcsolata

Csíkcsicsóban, a falunapok rendezvénysorozatának keretén belül, szombaton egy 11 éves kislány, Lutz Eszter, természetes lókiképző bemutatóját csodálhattuk meg. Nem túlzok, ha azt állítom, sokan tátott szájjal követtük figyelemmel, ahogy Eszter Aranylóval dolgozott.
Édesapja, Lutz Levente vezette be kislányát a természetes lókiképzés varázslatos világába, ahol a ló az ember társa, készséggel követi és teszi, amit elvárnak tőle, anélkül, hogy erőszakkal kényszerítenék bármire. Erre kiváló példa volt Eszter bemutatója. Magával ragadó élmény volt látni, ahogy egy törékeny kislány gyengéd, de határozott utasításokkal éri el mindazt, amit meg szeretne mutatni abból, amit számára a ló és ember kapcsolata jelent.

A bemutató után feltettem pár kérdést Eszternek:

Mióta foglalkozol lovakkal?
-Nagyon pici korom óta, nem emlékszem hány éves lehettem… (szerk. megj.: Édesapja elmondása szerint, 3 éves korától van kapcsolata lovakkal.)

-Mit gondolsz a lovakról?
-Jó velük lenni, mert a társaságuk mindig megvigasztal.

-Minden ló vagy csak a te lovad?
-Minden ló.

-Ha jól tuom, Holló a te lovad. Hogy került hozzád?
-Régebb az édesapámé volt, de aztán eladta és megvette Aranyt (szerk. megj. Aranyló látható a fényképeken.). Hollónak fájt a lába, ezért vágóhídra akarták vinni, de én az elsőáldozási pénzemből megvettem. Azóta az én lovam.

-Mit tanultál te a lovaktól?
-Például megtanultam velük beszélgetni, barátkozni, a nyelvükön beszélni és még sok más mindent.

-Mondanál példát?
-Azt, hogy hogy kell barátnak lenni az emberrel, meg ilyenek. Ők mindig türelmesek hozzám.

-Mi leszel, ha nagy leszel, lovakkal szeretnél foglalkozni?
-Igen, a barátnőmmel úgy tervezzük, hogy nyitunk majd egy lovardát.

-Mit üzennél azoknak a gyerekeknek, akik esetleg félnek a lovaktól?
-Hogy nincs értelme félni tőlük, mert nem bántanak egyáltalán. Ha ütik-verik őket, akkor bánthatnak, de ha kedvesek vagyunk velük, akkor ők is szeretnek és kedvesek.

-Szerinted hogyan kell elkezdeni barátkozni egy lóval?
-Először csak a földről kellene vele foglalkozni. Simogatni, beszélni hozzá, egyedül kéne lenni vele és türelmesnek lenni.

A bemutatón készül fényképeket az lábbi képre kattintva nézheti végig:

Iordache Melinda

Szerző: Bartalis Melinda

Az erdelyilovas.ro fotográfusa és társszerkesztője. A lovak őszinte csodálója, a lovassportok rajongója, a fényképzés szerelmese, amatőr lovas. További írások...