Lázár Zoltán és a magyar csapat bronzérmes

Lázár Zoltán és a magyar csapat bronzérmes

lazar-zoltanVasárnap befejeződött a Magyarországon, Izsákon megrendezett négyesfogathajtó Európa-bajnokság, melyet végül a holland Timmerman Theo nyert. Lázár Zoltán hétszeres fogathajtó-bajnok a harmadik helyen végzett.

A versenysorozat első napján, pénteken a fogatok a díjhajtás versenyszámmal kezdték a három napos megmérettetést. A díjhajtó verseny 9 órakor, a bemutató fogat programjával kezdődött. Bartha Eduard, a Romániát képviselő négyesfogathajtó vállalta, hogy minden versenyszámban ő hajt elsőként. Ezzel a bemutatóhajtással a nézők már képet kapnak arról, hogy a tesztfogatot követő 34 versenyfogat milyen feladatot fog teljesíteni. 

A 27 feladat – például kanyarodás, megállás, tolatás, lépés, ügetés – során a lovak kezelhetőségét, irányíthatóságát és eleganciáját bemutató díjhajtásban kiemelkedett a címvédő holland csapat három tagja, közülük Theo Timmerman bizonyult a legjobbnak 39,11 hibaponttal az egyéniben címvédő Ijsbrand Chardon, illetve Koos de Ronde előtt.

A magyarok közül az immár hétszeres világbajnok Lázár Zoltán kapta a legkevesebb hibapontot (45,72), hátránya valamivel több mint 6,5 pont az éllovassal szemben, de ez kevesebb, mint ami jellemző volt az elmúlt években az első szám után

 

Szombaton, a korábbi magyar szövetségi kapitány, Fintha Gábor által tervezett maratonpályán versenyeztek a fogatok. Fintha elmondása szerint a szombati maratonhajtás nyolc akadálya közül négy teljesen új, s ezeket a jelenkor trendjeinek megfelelően nagyra tervezte, de úgy, hogy azokban több útvonalat választhatnak a versenyzők, azaz nagyon sok múlik majd a hajtókon, hogy a lovaiknak leginkább megfelelő vonalvezetést találjanak az akadályokban.

A rendkívül izgalmas versenynap véghajrájában hét világbajnok csatájából – többek meglepetésére – a svéd Tomas Eriksson került ki győztesen, aki három akadályban is a legjobb időt teljesítette. A német csapat tagjai – Michael Brauchle és Georg Von Stein –  végeztek a második és a harmadik helyen. A holland Koos de Ronde 46 század ponttal előzte meg az ötödik helyezett Lázár Zoltánt.

Vasárnap, az akadályhajtással fejeződött be a Fogathajtó Európa Bajnokság Izsákon. A három nap összesített eredményei után, Theo Timmerman (Hollandia) és a holland csapat lett 2o13 négyesfogathajtó világbajnoka.

“Nyugodt voltam az akadályhajtó pályán, nem nyomasztott különösebben az esélyesség terhe, csak akkor remegtem meg, amikor áthajtottam a célon” – nyilatkozta a hollandok kétszeres világbajnok hajtója a verseny után a VIII. Fogathajtó európa Bajnokság Médiaközpontja által készített interjúban.

Második helyen egyéniben Tomas Eriksson svéd hajtó végzett, a csapatok versenyében Németország a második. Bronzérmes lett Lázár Zoltán és Magyarország csapata.

“Nem teher, hanem újabb energiákat felszabadító ösztönzés volt számomra, hogy a kettes világ- és a négyes Európa-bajnokságra egyszerre kellett készülni. A két VB és az egy EB érmem jelzi, hogy sikerrel tettük a dolgunkat. Örülök az EB bronzérmemnek, hiszen a kontinens viadalon első egyéni dobogós helyezésem értem el.” – nyilatkozta  Lázár Zoltán.