Lázár Vilmos és a magyar csapat a világbajnok

Lázár Vilmos és a magyar csapat a világbajnok

Megvédte világbajnoki címét az ifj. Dobrovitz József, Lázár Vilmos és Lázár Zoltán alkotta magyar csapat, Tóth Tamás szövetségi kapitány vezetésével, az elmúlt hétvégén, Fábiánsebestyénben rendezett 16. kettesfogathajtó világbajnokságon. Egyéniben Lázár Vilmos nyert.

A Magyar Lovassport Szövetség elnökeként is dolgozó hajtó magabiztos, több mint hatpontos előnnyel vezetett testvére, Lázár Zoltán előtt a zárószámot megelőzően, s mivel egyetlen, három hibapontot érő verőhibája volt a vasárnapi akadályhajtásban, megszerezte pályafutása 10. és 11. vb-aranyérmét. Lázár Vilmos mögött az immár nyolcszoros világbajnok fivér lett az ezüstérmes, harmadikként pedig az olasz színekben versenyző Jozsef Dibak zárt. Csapatban Magyarország biztosan őrizte meg tetemes előnyét Olaszország és Németország előtt.

Romániai győzelem akadályhajtásban

Romániát Babó Kálmán, Bartha Eduárd, Pál Attila, Pop Paul, és Rákóczi Gergő hajtók képviselték fogataikkal. Az akadályhajtást Bartha Eduard nyerte a Kinizsi Parkban, második helyen Dibák József végzett (ITA), míg a harmadik helyezett Lázár Vilmos lett.

Az hamar kiderült, hogy Fintha Gábor hasonlóan nehéz pályát jelölt ki, mint két éve a szlovákiai Kistapolcsányban, ahol egyetlen hajtó sem tudott szintidőn belül és verőhiba nélkül hajtani. A vasárnapi akadályhajtáson, a maratonhajtáshoz képest fordított sorrendben rajtoló versenyzők fogatukkal sorra verték le a labdákat a bóják tetejéről (három hibapont), de sokak a háromperces limitidőtől is elmaradtak (másodpercenként 0,5 hibapont).

Ezúttal ketten jártak igazán közel a hibátlan akadályhajtáshoz: a román színekben induló Bartha Eduard és az olasz Dibak, akik tökéletesen szlalomoztak a kapuk között, de egy picit még ők is elmaradtak a szintidőtől.

Csapatban és egyéni összetettben is magyar győzelemmel zárult a fábiánsebestyéni 16. Kettesfogathajtó Világbajnokság, melyet 2015. szeptember 9. és 13. között rendeztek meg a Kinizsi Parkban. Lázár Vilmos megszerezte 11. világbajnoki címét, hazai közönség előtt ünnepelhetett a hetedik Magyarországon rendezett fogathajtó világbajnokságon.

Másodikként az olasz csapat zárt, míg a harmadik helyen a németek fejezték be a világbajnokságot.

 

A hazánkat képviselő hajtók közül összetettben Rákóczi Gergő az előkelő 1o. helyen, míg Pál Attila a 22., Bartha Eduárd a 4o. és Babó Kálmán az 57. helyen végzett. A csapatok versenyében Románia az ötödik lett, először előzve meg Hollandiát (1o.)

forrás: szegedma.hu, fogatsport.hu