Kobak vagy nem?

Kobak vagy nem?

kobakSokszor felmerül a kérdés: szükséges-e a kobak, vagy sem? A kobak ellen tiltakozó lovasnak mindig vannak érvei , de általában ezek csak kifogások. Egy helyben álló lóról leeső, 7o kg súlyú lovas 6 m/másodperc sebességgel “csapódik” a földre.

Ez a sebesség természetesen jelentősen megsokszorozódik egy mozgásban levő lóról való leeséskor. Egy ilyen esés során nemcsak a becsapódás, a földre érkezés jelenthet sérülésveszélyt, hanem a környezetünkben levő ágak, kerítés, legrosszabb esetben a ló lába, patája.

A biztonságos lovaglás azt a minimális és szükséges biztonsági felszereléseket jelenti, mellyel az esést nem, de a komolyabb sérüléseket kivédhetjük. Ha elsőre komolyabb felszerelésbe nem is fektetünk, egy kobak beszerzése mindenképp szükséges és ajánlott.

A kobak egy speciálisasn lovaglásra kifejlesztett fejfedő. Egy olyan lovaskellék, amely a lovas felszerelésének nélkülözhetetlen részét képezi és elsődleges célja esés esetén a fej védelme. Ezen túlmenően a legtöbb kobakon szemellenző védi a lovast a zavaró fénytől.

Azon túl, hogy jó állapotú legyen, meg kell felelnie a legújabb érvényes biztonsági szabványoknak is. A biztonsági szabványok meghatározzák az állszíj formáját, a méret és forma szempontjából pedig sokat segíthet egy tapasztalt lovas tanácsa.

A mai kobakok 3 ponton állíthatóak. Sok új modell különféle modern anyagból készül, illetve már kapható víz- és kosztaszító microfaser-bevonattal ellátott kobak is.

Ne feledjük tehát: a kobak megvédi fejünket a komolyabb sérülésektől, ugymint agyrázkódás, koponyatörés stb.!

 

Kedves olvasó,

Esett már le lóról? Ugy-e viselt kobakot?

Ammenyiben ötlete, vagy tanácsa van a biztonságos lovaglással kapcsolatosan, kérem ossza meg a Hozzászólások ablakban!