Kiváltságos helyzetben csíkcsicsói kisiskolások

Kiváltságos helyzetben csíkcsicsói kisiskolások

Idén október elején, a III. Nyílvesszőfutam elnevezésű lovas ügyességi versenyen volt szerencsénk megismerkedni Lutz Leventével, aki a Csodaszarvas Lovasíjász Egyesület elnökeként vállalt oroszlánrészt az esemény szervezésében. (https://erdelyilovas.ro/sikeres-nyilvesszofutam-harmadszorra) Csak később derült rá fény, hogy a lovasíjászat mellett szabad lóidomítással is foglalkozik, és ő a község alpolgármestere.

Jelmondata: “Legyünk határlények, akik az emberek között a lovakat, a lovak között pedig az embereket képviselik!”

Nagy odaadással és lelkesedéssel igyekszik népszerűsíteni a lovakkal való szelíd bánásmódot, hogy a lótartó gazdák ne csak haszonállatként tekintsenek hátasaikra, hanem társként is.

IM_AranyLL_02_ELwm

Egyéni kezdeményezésének köszönhetően, szeptembertől a Csíkcsicsói Általános Iskola IV. osztályos tanulói, heti egy alkalommal délutáni lovas edzésen vehetnek részt.

Levente legfőbb segítője a saját lova, Arany, egy 9 éves arab telivér, assziszense pedig 10 éves kislánya, Eszter, Holló nevű lovával. Mint mesélte, csak néhány alkalom után igen látványos eredményeket értek el a gyerekekkel. Olyanok, akik azelőtt féletek a lótól, közel sem mertek menni hozzá, nemhogy ráülni, néhány délutáni foglalkozás után teljesen el tudtak lazulni a lovak mellett, bátran kapaszkodtak fel a hátukra és igyekeztek teljesíteni a különböző feladatokat.

IM_LLedzes_05

Az edzés elején bemelígítést tartanak széles terpeszben állva, a lovagló pozíciót utánozva. Azután a gyerekek önállóan megpucolják a lovakat, lekefélik a szőrüket, kifésülik a sörényüket és lesúrolják a patájukat. Egy gyerek feladata a ló mellett állni, tartani a szárat, hogy a ló ne mozogjon, a másik két gyerek pedig szépíti a feltünően nyugodt, türelmes csődört. A felszerszámozás elmarad, ugyanis nyereg és kantár nélkül lovagolnak a kicsik is. A földön elvégzett gyakorlatokat, felváltva lóháton is végigcsinálják a tanoncok, a bátrabbak még úgy is, hogy a ló lépésben halad velük. A vidám hangulatú edzés ideje alatt a gyerekek fegyelmezetten követik az utasításokat, észrevétlenül tanulnak kapcsolatot teremteni a lovakkal és gyermeki gyengédséggel, mégis határozottan bánni velük. Levente elmondása szerint, nem az a szándéka, hogy versenyzőket neveljen, hanem, hogy a gyerekek megszeressék a lovakkal való foglalkozást, és megtanulják a velük való bánásmódot.

A tanfelügyelőséggel történt egyeztetések eredményeként, ha minden a tervek szerint halad, jövőre már választható tantárgyként is szerepelni fog a lovasoktatás az iskola tantervében.

IM_LLedzes_29

A lovaglás köztudottan igen jó hatással van a gyerekek fejlődésére. A lovassport sokszoros igényt elégít ki: az állatok révén közel kerülünk a természethez, nyugtató, lélekerősítő hatása közismert. Jótékonyan hat a szellemi és testi fejlődésre egyaránt. Szabadtéri sport lévén az aktív pihenés egyik legjobb formája. Nincs még egy szabadidősport, melynek hatása ennyire összetett lenne. A lovaglás kitűnő pedagógiai eszköz a fiatalok testi-lelki, magatartásbeli fejlesztésére, ezért arra kell törekedni, hogy a lóval minél többen kerüljenek kapcsolatba.

 

– Iordache Melinda –

Az alábbi képre kattintva megtekintheti a telje képgalériát:

  Szerző: Bartalis Melinda

Az erdelyilovas.ro fotográfusa és társszerkesztője. A lovak őszinte csodálója, a lovassportok rajongója, a fényképzés szerelmese, amatőr lovas. További írások...