Kiss István: a kaszkadőr szakmához kell egy vagányság, egy férfiasság, egy karakán erő

Kiss István: a kaszkadőr szakmához kell egy vagányság, egy férfiasság, egy karakán erő

Mi a legnagyobb kihívás a kaszkadőr életben?

Minél jobb filmekben, minél jobb sztárokkal dolgozni, minőségi munkát kiadni a kezünkből, talán ez lehet a kaszkadőr szakmának a lényege.

Hogy lesz valakiből kaszkadőr?

Kell hozzá egy sport múlt, hogy szeressen mozogni, de kell hozzá bátorság is, kell szeretni a kihívásokat, a bohém életformát. Mert nagyon sokat utazunk, mindig máshol vagyunk, oda repülünk, ahová a felkéréseink szólnak, nem sokat vagyunk otthon. Kell a szárnyalás, menni az adrenalin után. Motorozás, lovaglás, zuhanás, repülés, égés – ez mind a kaszkadőr szakma része.

Mi volt eddig a legnehezebb felkérés?

Nagyon sok olyan feladatot kell teljesíteni, végrehajtani, melyek nehezek. Az eddigi legnehezebb talán az a jelenet, ahol egy hintónak a tetejéről kellett leesni, melyet vágtázó lovak húztak, de az is nehéz volt, amikor egy kengyelbe akadt lábat kellett imitálni, tehát vágtázó lóról leesés és kengyelbe akadt láb, onnan fogva húz a ló. Ezeket végrehajtani tényleg kell egy komolyabb lovaglási tudás, kis őrültség, sok bátorság. Olyan élethelyzetek ezek, melyektől alapból frászuk van az embereknek. És akkor jövünk mi, a kaszkadőrök, akik önkéntesen, jószántukból megteszik ugyanazt, amitől más irtózik. Minden emberben benne van a vágy, hogy a tudását, a határait feszegesse – nos, mi naponta megtesszük ugyanezt.

IM_7SZLU_vas_kaszkador_30

Tamási Levente és Báró

Mi motivál arra, hogy egy-egy sérülés után újra pályára lépj?

Bizony, vannak sérülések is, de nem lehet elakadni egy-egy esetnél. Kell ehhez egy elhivatottság, egy sportszellem, hogy ha elvállalunk valamit, akkor azt végrehajtjuk, legjobb tudásunk szerint. Egy akarat kell ehhez. A lovas ember amúgy is akaratos ember. Például ma is felléptünk a Székelyföldi Lovas Ünnepen, akkor is, ha zuhogott az eső, balesetveszélyes volt. A szervezők kérdezték, mi legyen, és mi azt mondtuk, hogy akkor is megcsináljuk, ha ilyen az időjárás. Az nem szabhat nekünk határt, és ha már bevállaltuk, nem hátrálunk meg.

Mennyire nehéz társakat találni ehhez a munkához?

Társakat találni nem olyan nehéz, sokkal körülményesebb kitartó társakat találni. Nagyon sokan csak a szép oldalát látják ennek a szakmának, hogy hollywoodi sztárokkal dolgozunk, hogy jól lehet rajta keresni, nagyon jó munkák vannak, sokat utazunk és ilyenek. De azt nem látják, hogy mennyi munka van e mögött. Nagyon sokat kell dolgozni minden egyes látványért, eredményért, ez a szakma nem adja ingyen a gyümölcseit, így nagyon sok ember emiatt kihull a körünkből, kevesen maradnak hosszú távon. De ezt csak úgy lehet igazán művelni, ha az ember hosszútávon gondolkodik.

IM_7SZLU_szo_kaszkador_35

Felcsuti Péter és Holló

Hogy zajlik egy napi munka? Milyen egy edzés?

Ahogyan ide is készültünk, reggel már 8-9 fele kint vagyunk a lovardában és a munka egészen estig zajlik. Lovaglás, vívás, trükklovaglás, esések, tehát minden, ami a megfelelő műsorra vagy filmre kell, azt folyamatosan gyakoroljuk. Egyetlen filmjelentre 2-3 hetet is szoktunk gyakorolni, különösen, ha valami speciális jelenet van, mint például egy esés, tűzön átlovaglás. Nagyon fontos, hogy a lovakat és a lovasokat is felkészítsük ezekre a feladatokra.

Milyennek láthatják ezek a lovak az embereket?

Szerintem semmivel sem másabb a kaszkadőr lónak a kiképzése, mint egy bármilyen más sport lónak, díjlovagló, díjugrató vagy fogatos lónak a kiképzése. A kaszkadőr lovak képzése is ugyanazon az elven alapszik: egy bizalmi kérdés, ami fel van építve lépcsőről lépcsőre. Ahogy előre lép a ló a fejlődésben, úgy haladunk a feladatok nehézségével is előre. Annyi a különbség a sportlovak kiképzéséhez képest, hogy nagyon széles skálán történik a bevetésük: tűzzel kell bánni, robbantásokhoz, esésekhez kell szoktatni. Napi tíz órát kell ülni lovon és ezt egy ló sem kívánja, de a rutinnal aztán fokozatosan beérnek. Vannak olyan lovak, amelyek már 10-11 éve velem edzenek, ők vannak azon a szinten, hogy rutinos lovaknak mondhatóak, a többiek csak a kezdő szinten vannak.

IM_7SZLU_szo_kaszkador_12

Mravik János és Huba

Ki volt az a sztár, akivel legutoljára együtt dolgoztatok?

Dwayne Johnsonnal forgattunk együtt utoljára, aki a Herkules című filmben játszik főszerepet. Nagyon nagy név a filmes szakmában, nagy dolog, hogy Magyarországon forgatott és, hogy mi vele dolgozhattunk. Ritkán jut el magyar kaszkadőr ilyen szintű filmekbe. Voltak már az elődeink a Trójában, Mennyei királyságban, de mi, eggyel alattuk levő generáció, most jutottunk el oda, hogy komoly sztárokkal is dolgozhatunk együtt. Eddigi munkánk során többek között Eddie Murphy, Jeremy Irons munkatársai lehettünk, és ez tényleg számít, hogy benne legyen a repertoárban. A Herkulesben negyven darab lóval felvonultunk, kaszkadőrként kellett helytállnunk, lóról esések voltak, vívtunk, és ilyenek.

Ha a gyereked azt mondaná, hogy ő is kaszkadőr szeretne lenni, hogy reagálnál?

Nem állnék ellen, azt gondolom, hogy ha így döntene, akkor támogatnám benne. Szerintem ez egy nagyon jó szakma, és kell hozzá egy vagányság, egy férfiasság, egy karakán erő.

IM_7SZLU_vas_kaszkador_01

Kiss István és Herceg

Létezne-e olyan felkérés, amit nem vállalnál be, amit alapból visszautasítanál?

Eddig még nem volt és azt hiszem, nem is szabad legyen. Az ember, ha valamit nem vállal be, kiesik ebből a közegből és az nagy hátrány. Ha látnám, hogy egy feladat már-már életveszélyesnek mondható és nem tudom kidolgozni, akkor visszautasítanám, de ha van rá elég idő, akkor ki tudom dolgozni részleteiben és akkor megy, ahogy kell. Ha egy mód van rá, nem utasítunk vissza semmit és nem volt még erre példa. Az elődeink, mestereink már a hatvanas éveket tapossák, de ugyanúgy ott vannak a filmekben, szerepelnek, legfeljebb nem azokat a munkákat végzik, melyek a huszonévesekhez kötöttek, de nincs korhatár sem. Itt a feladat a lényeg: amit végre kell hajtani, azt végrehajtjuk. Kicsit ilyen katonás a rend, azt tesszük, amire igény van és akkor, amikor kérik. Teljes mértékben a feladatra koncentrálunk, ha azt mondják, esőben, akkor esőben, tehát nincs visszakérdés, csak a megoldás van. Ez a hozzáállás ezzel a szakmával jár.

Kedvenc feladat?

A lovakkal való munka a fő specialitásom, mivel saját lovaim vannak, tíz darab. A napi munkám róluk szól, a kiképzésükről, és ez a szakmának egy nagyon szép ága. Mindenkinek olyan karakternek kell lennie, aki tud azonosulni: egyénileg is képzett kaszkadőrnek kell lenni, de össze kell tudni kovácsolódni csapatba is, és ez a munkának a nehézsége, de a szépsége is. Az egyéni ügyességek mellett nagyon fontos a csapatmunka is, ugyanakkor mindenkinek megvan a saját specialitása. Ahogy nekem a lovas próbák, úgy másoknak a zuhanás, az égés, a motorozás a specialitása. Ennek a munkának a veszélyben és az alkalmazkodó készségben rejlik a szépsége.

fotók: Iordache Melinda (kaszkadőrök bemutatója a Székelyföldi Lovas Ünnepen)