Keresztény lovas tábor mozgássérülteknek

Keresztény lovas tábor mozgássérülteknek

Egy hete érkeztek haza a táborlakók a “Hargita keresztény tábor központból”, abból a központból, ami egyedi Erdély szinten. Egyedi lehetőségekkel van felruházva, ugyanis a helyiség megteremti a körülményeket a mozgássérültek számára ahhoz, hogy akadálymentesen tudjanak közlekedni.

Itt került megrendezésre, immár második alkalommal, a “Keresztény lovas tábor mozgássérülteknek” elnevezésá esemény. A tábor főszervezői Jancsó István (az Olympicus Sport Klub alelnöke) és Simon András (a Marossárpataki Újjászületés Egyesület elnöke) a több, mint negyven személyes tábort már itthon nyár eleje óta szervezgette egészen az indulás napjáig. Ám munkájuk nem ért véget az a program kezdetekor, ugyanis a tábor korrigálása, program szervezése az utolsó napig része volt foglalkozásuknak.

IMG_2529

A tábor vezetőinek munkáját szorgos önkéntesek és külön meghívottak könnyítették meg. A hét minden napját a táborlakók egy áhitattal kezdték, amiket a meghívott lelkészek tartottak. A szervezők elmondása szerint, és a visszajelzések alapján, az emberek fontosnak tartják, hogy a fizikai épülés mellet, amit a lovas élményterápia biztosított, egy lelki épülésben is részt vegyenek a táborozók. A szervezők külön meg szeretnék köszönni e cikkben is a lelki táplálékot, az áhitatokat Gergelyfi Györgynek (református lelkipásztor) és Kis Ottónak (baptista misszionárius).

A lelki épülés mellet a fizikai épülésre volt nagy hangsúly fektetve, így tehát a szervezők köszönetet szeretnének mondani a lovas vezetőknek, akik alázatos és segítőkész munkájuk mellett lovaikkal biztosították a táborban a lovas élményterápia létrejöttét (lovas vezetők: Ferenczi Margit, Csíki Attila, Sándor Péter és nem utolsó sorban Szász Anna, aki egyenesen Debrecenből érkezett, hogy munkájával szebbé tegye a tábort). A tábornak egy külön meghívottja és egyben példaképe is volt Dr. Hajdi László, aki Magyarországról, Vácrátótról érkezett párjával, a Veló tanyáról. László volt az a személy, aki színesebbé tette a programokat és jó tanácsokkal látta el a lovaglásban résztvevőket.

IMG_2505

Dr. Hajdi Lászlóról tudni kell, hogy mozgássérültként nagy sikereket ért el lóháton. Otthon egy lovas tanya vezetője, a jól ismert Veló tanyáé. A tanyáján, az élménylovaglás mellett, gyakorolni lehet a lovas terápiát, amiből egy darabot magával hozott a mi táborunkba is. Magával hozott, bemutatott és átadott a tábornak egy speciális hámot, nyerget, ami megkönnyítette a mozgássérültek lovaglását. Ez a hám nyereg nagy segítséget és biztonságot nyújtott a lovaglásban részesülőknek, ugyanis egy deréköv és négy biztosító bőr kötél óvta a lovaglót attól, hogy leessen a ló hátáról. A jó tanácsok mellet, magára vállalta a tábori filmklub vezetését és utolsó este az igazi tábori hangulat megteremtésére a nóta- és énekest megnyitását.

IMG_2520

A táborban résztvevők visszajelzése alapján, idén is egy jó, élményben gazdag, lelkiekben dús, fizikailag fejlesztő tábort zártak a szervezők, azzal a gondolattal, hogy jövőre ismét megszervezik a tábort, ha lehetséges, sokkal nagyobb létszámmal, hiszen mindenkinek meg kell adni az esélyt a fejlődésre, amit akár lovas élményterápia segítségével érhetnek el.

A cikk végén a szervező csapat köszönetet szeretne mondani mindazoknak, akik anyagilag és termékekkel segítették a tábor megvalósulását, létrejöttét (cégeknek, református és katolikus egyházaknak, polgármesteri hivataloknak és fizikai személyeknek).

A tábor mottója:
“Nincs korlátja annak, amit együtt tudtok csinálni, ha lovad a részeddé válik.” (Pat Parelli)