Képgaléria: II. Huszárügyességi verseny

Képgaléria: II. Huszárügyességi verseny

Augusztus elsején második alkalommal szervezte meg a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület a hagyományőrző huszáregyesületek számára kiírt ügyességi versenyt. Az idei megmérettetésnek a festői szépségű csíkcsomortáni táj adott otthont, pontosabban a történelmi jelentőséggel bíró Papok aratása nevű hely.

“Csíkcsomortán határerdejében, a Paparatás nevű helyen található egy kőkereszt (elődjéről, a fakeresztről Orbán Balázs tesz említést), mely szintén az 1661-es tatárbetöréshez fűződik. A hagyomány úgy tartja, hogy Somlyai Miklós páter a kolostor kincseit próbálta menekíteni, mikor a tatárok üldözőbe vették, s ezen a helyen megölték.” (forrás: Kristó Tibor, Hargita Népe – 2006-11-16)

A szombati esemény a csíksomlyói Fodor-háznál, állatorvosi vizsgálattal és lószemlével kezdődött, melynek során a szervezők sántaság miatt egy lovat kénytelenek voltak kizárni a versenyből. Ezt követően vonultak a lovasok az akadálypályához, Csomortánba.

Itt természetes akadályokkal tűzdelt pályát kellett teljesíteniük a huszároknak és regutáknak. Kardot rántva, vágtázva gyűjtöttek fonott koszorút, ugrattak át patakon és kaptattak fel a domboldalon.

A legjobb időt Király Károly, a Szilaj H.E. illyefalvi lovasa érte el, így a győzelmi oklevél is az ővé lett. Második helyen végzett Mihály Csaba, kászonújfalusi hagyományőrző huszár, a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesületet képviselve, míg a dobogó harmadik helyén Mihály Lóránt, szintén a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület lovasa végzett.

Az Equitana lovasbolt felajánlásával ezúttal is odaítélték az Aranyparipa díjat, Lajos Sándor 4 éves kancáját tartotta a szakmai zsűri a legápoltabbnak.

A következő képgaléria a helyszínen készült. Iordache Melinda fotói.