Motorolaj a hámra, nyeregre?

avagy lószerszámok karbantartása

Motorolaj a hámra, nyeregre?

A lovas emberekenek, szeretett hátasaik ápolása és gondozása mellett, figyelmet kell fordítaniuk a szerszámok karbantartására is. A jó minőségű felszerelés meglehetősen drága, de hosszú évekig tart, ha rendszeresen és szakszerűen ápolják és megfelelő módon tárolják.

A szerszámok tárolására megfelelő állványzatot kell kialakítani (nyeregtartó bak, kantár- és hámtartó), ami megakadályozza a szerszámok eldeformálódását, kopását. A használt szerszámok épségét minden alkalommal le kell ellenőrizni elpakolás előtt, és meg kell tisztítani a rárakódott szennyeződésektől. A tárolóhelyiség lehetőleg jól szellőző, télen fűthető kell legyen.

Szabó Dénes szíjgyártót kérdeztük a szerszámok ideális karbantartásáról, praktikákról.

Szabó Dénes

Szabó Dénes

A fogathoz használt hámot évente legalább kétszer, kívül-belül át kell kenni. Ehhez teljesen szétcsatoljuk, darabjaira szedjük, és alapos tisztítás után, ecsettel vékony réteget kenünk rá a bőrápoló olajból, kétszer-háromszor ismételjük. Az izzadsággal, porral szennyeződött bőrrészeket át kell törölni, ha szükséges, makacsabb szennyeződések esetén nyeregszappant kell használni. Fontos, hogy ne egyszerre vastagon vigyük fel az olajat.

Természetesen az sem mindegy, mit kenünk rá. Sajnos sokan motorolajjal, fáradtolajjal kezelik a szerszámokat, holott ez kifejezetten káros a azokra nézve. A legolcsóbb megoldás a juhfaggyú: régen is ezt használták, ma is jó megoldás, akárcsak a halolaj. Hátrányuk azonban, hogy idővel megavasodnak és szaguk vonzza a rágcsálókat, így hosszútávú használatuk nem javasolt. A glicerines, méhviaszos bőrápolók puhítják a bőrt, megvédik a kiszáradástól, repedezéstől, ezáltal jelentősen megnövelik a szerszámok élettartamát.

Nagyon bevált ápolószer, amit én is csak ajánlani tudok, a repceolaj. Nemcsak a szerszámokhoz használható, hanem bármihez, ami bőrből készült, még ruházati cikkek, ülőgarnitúrák ápolására is kiváló. Vékonyan kell felhordani a bőr felületére, épp csak annyit, amennyit magába szív, így megfelelően beivódik és nem fog töredezni a bőr, nem fog zsíros nyomot hagyni a ruhánkon.

A lószerszámok fémrészeire külön figyelmet kell fordítani. Lehet, hogy sokaknak újat mondok, a réz oxidációja ellen én a mézet ajánlom. Egyszerű és jól bevált módszer.

Amikor lovasszerszámot vásárolunk, még az első használat előtt kezeljük le. Addig nem szabad a lóra tenni a hámot, amíg vékonyan be nem kentünk olajjal, hiszen kívülről a csapadékot, belülről az izzadtságot szívhatja magába, mindkettő károsíthatja a bőrt. Ugyanezt tegyük a többi lovasszerszámmal is.

A szakember jótanácsai után fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy nem mindegy, milyen termékeket vásárolunk. Az olcsóbb, de sok esetben gyenge minőségű, tömegcikkek helyett válasszuk igényesen kivitelezett, általunk ismert szakember termékeit. Ezáltal biztosak lehetünk benne, hogy kiállja az idő próbáját, illetve, ha javításra szorulna, tudni fogjuk, kihez forduljunk.

A rendszeresen végzett ápolási munkálatok esztétikus, újszerű megjelenést kölcsönöznek szerszámainknak. Ne hanyagoljuk el ezeket a műveleteket!

Iordache Melinda

 

Szerző: Bartalis Melinda

Az erdelyilovas.ro fotográfusa és társszerkesztője. A lovak őszinte csodálója, a lovassportok rajongója, a fényképzés szerelmese, amatőr lovas. További írások...