Jól teljesítettek a huszárok Csíksomlyón

Jól teljesítettek a huszárok Csíksomlyón

A Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület június 14.-én, szombaton szervezte meg a hagyományőrző huszáregyesületek tagjai számára kiírt Huszárügyességi versenyt. Az első alkalommal megszervezett vetélkedőre, amelyre Erdély összes huszárcsapata meghívást kapott, 14 h.ő. huszár jelentkezett Udvarhely-, Gyergyó- és Háromszék-i csapataikat képviselve.

Az öt próbából álló vetélkedőt lószemlével egybekötött állatorvosi vizsga előzte meg. Az állatorvosokból és patkolókovácsból álló bizottság azonban nem volt teljes mértékben elégedett, így a felvezetések során a lovasokat főként patkolási, és ló-ápolási tanácsokkal látták el. Elmondták: a cél nem a versenyből való kizárás, sokkal inkább az igényességre való törekvés volt.

A Huszárügyességi vetélkedő öt, egymást követő pályán zajlott, a lovasoknak szúrniuk, vágniuk, ugratniuk kellett, bizonyítva lovas- és katonai tudásukat. A pályát mindenki balesetmentesen teljesítette, a különböző akadályok teljesítése izgalmassá, élvezhetővé tette a vetélkedőt.

“Mindenképp elégedett vagyok, főleg mert balesetmentesen és sportszerűen zajlott le az egész esemény. Úgy gondolom, nekünk hagyományőrző huszároknak mindenképp egy építőjellegű találkozás volt.”- mondta Dr. György Adolf az erdelyilovas.ro-nak adott interjúban.

A szervezők remélik, sikerült hagyományt teremteniük, és a jövőben is megszervezik a vetélkedőt.

Lukács Lehel