Join-Up®-nap Ivóban, Pataky Katával

Join-Up®-nap Ivóban, Pataky Katával

Az Ivói Izlandi Lovak Lovarda meghívására először látogatott Erdélybe Pataky Kata, hivatalos Monty Roberts tréner. Az egynapos eseményre eredetileg 15-20 résztvevőre számítottak a szervezők, a november 5.-ei bevezető kurzusra azonban közel harmincan jelentkeztek, akik ízelítőt kaphattak Monty Roberts Join-Up® vagyis a csatlakozás technikájából.

Mint kiderült, a legtöbb résztvevő rendszeresen lovagol, sokuknak saját lova van, és a lóval való kommunikáció, a lovak viselkedésének jobb megértése motiválta, hogy szombaton Ivóba látogasson.

A képzés érdekessége volt, hogy az elméleti előadást követően, a délutáni foglalkozáson mindenki “élesben” is kipróbálhatta a korábban hallottakat, a Kata által bemutatott gyakorlatokat a körkarámban.

Tartalmas, gondolatébresztő napnak lehettünk részesei, reméljük lesz folytatás.

A képgaléria megtekintéséhez kattintson az alábbi fotóra:

Monty Roberts

Monty vad musztángokat tanulmányozott Nevadában 13 évesen, a lovak befogása közben volt alkalma órákon keresztül csendben figyelni őket, ahogy egymással kommunikáltak. Hamarosan rájött, hogy észrevehető, hatékony és kiszámítható testbeszédet használnak azért, hogy határokat szabjanak egymásnak, hogy kimutassák félelmüket vagy dühüket, nyugodtságukat vagy szeretetüket. Rájött, hogy e néma nyelv felhasználásával a lovak kiképzése sokkal hatékonyabban és emberségesebben kezdődhetne el, és valódi együttműködést alakítana ki ember és ló között. Később az együttműködés pillanatát Join-Up®-nak, Csatlakozásnak nevezte el, és azóta is ez szolgál egész, lovakkal és emberekkel való munkája alapjául.

Pataky Kata

18 éven keresztül élsportoló úszó volt. Ez segítette különleges képességéhez testének és elméjének kontrollálásában. 6 éves korában kezdett lovagolni, később tereplovas csoportokat vezetett szabadidejében. 1996-ban került kezébe Monty első könyve és ekkor döntötte el, hogy mélyebben megismerkedik a módszerrel. Tanulmányait Kelly Marks és Ian Vandenberghe irányírása alatt kezdte Angliában, 2007-ben, majd alapvizsgáit már az USA-ban, a Flag is Up farms-on tette le. A gyakorlati időszakaiban Dániában, Maj-Britt Cartertől, a dán instruktortól tanult. 3 éves intenzív képzés és gyakorlás után 2010 augusztusában szerezte meg instruktori oklevelét.

Kata Magyarországon a kurzusok széles választékát kínálja az érdeklődőknek. Elvégezhető nála a Join-Up® Clinic, a Horsemanship 101, a Kettős Futószár kurzus és a Monty Roberts Intro Kurzus is (vizsgával), ezen kívül vezetői képzést is tart és különböző egyetemeken ad elő Monty módszereiről. Célja az erőszakmentes bánásmód megismertetése minél több emberrel. (forrás: montyroberts.com)

 

Szerző: Bartalis Melinda

Az erdelyilovas.ro fotográfusa és társszerkesztője. A lovak őszinte csodálója, a lovassportok rajongója, a fényképzés szerelmese, amatőr lovas. További írások...