IV. Nyílvesszőfutam, amiről kár lemaradni

IV. Nyílvesszőfutam, amiről kár lemaradni

Szeptember 27-én került megrendezésre a IV. Nyílvesszőfutam, a csíkcsicsói Szent Mihály-napi lovas ügyességi verseny. A Csodaszarvas Lovasíjász Egyesület tagjai a tavalyinál rafináltabb pályát építettek, melyen a lovasok próbára tehették rátermettségüket és találékonyságukat.

Bár a vártál kevesebben jelentek meg Csíkcsicsó határában, a hangulat nagyszerű volt, az összegyűlt lovasok és nézők egy kellemes, vidám lovas napot tölthettek el. Jelen voltak amatőr lovasok, lóra termett gyerekek és rutinos, kiváló lovasok is, akik hasonló lovas rendezvényeken többször találkoztak már, így akár baráti összejövetelként is tekinthettek a Nyílvesszőfutamra.

Nyergelj s nyargalj, paripát sarkallj! – szólt az ügyességi versenyre a felkérés. 12 vállalkozó szellemű lovas vágott neki az ügyességi próbákból álló pályának. A gyerkek segítséget kaptak a felnőttektől, volt olyan is, aki a ló érdekében, mellette szaladva haladt végig a pályán, amiért különdíjjal jutalmazták a szervezők.

Legjobban teljesítettek:
I. Kovács Attila és Ankét – nyereménye egy zsák zab
II. Domokos Károly és Molly- nyereménye egy zsák murok
III. Sánta Tihamér és Szellő – nyereménye egy üveg pezsgő

A délelőtti hideg időt napsütés váltotta fel, a férfiak nekigyürkőztek az erőpróbák teljesítésének. Kipróbálták, hány ember tud elhúzni egy lovat, de közben az is kiderült, hogy mennyit bír egy sodort kötél, ha egyik végére egy lovat kötnek, a másik végével pedig tíz felbuzdult férfi ellenkező irányba igyekszik.
A kötőrúdhajító verseny idejére tetőfokára hágott a hangulat, röpködtek a biztató és csipkelődő szavak, csak a fenyőrúd szállt lomhán a levegőben.

A mondás úgy tartja, minden cigány a maga lovát dícséri, de ez talán minden lovasgazdára igaz egy kicsit. A lovasok nyeregbe pattantak és egymást hívták ki “vágta párbajra”.
Ez a versenyszám is tartogatott meglepetéseket és a látványra sem lehetett panaszkodni.

A gyorsasági verseny eredményei:
I. Lutz Levente és Gyuszi – nyereménye egy zsák zab
II. Kovács Attila és Ankét – nyereménye egy zsák murok
III. Sánta Tihamér és Szellő- nyereménye egy üveg pezsgő

A többi versenyző az élmények mellett emléklapot vihetett haza, és különdíjak is gazdára leltek.

Lutz Levente, szervezőtől a nap végén azt kértük, értékelje a rendezvényt.

” Sajnálom, hogy Udvarhelyszék lovasai nem tiszteltek meg a jelenlétükkel és, hogy idén kevesebb érdeklődő volt kíváncsi az eseményre. Ezért kicsit csalódottak vagyunk. De úgy vélem, mindenki jól érezte magát, aki eljött, egy balesetmentes, jó versenynapot zártunk. “

Aki ott volt, nem bánta, aki lemaradt, sajnálhatja…de jövőre bepótolhatja!

Szerző: Bartalis Melinda

Az erdelyilovas.ro fotográfusa és társszerkesztője. A lovak őszinte csodálója, a lovassportok rajongója, a fényképzés szerelmese, amatőr lovas. További írások...