Indul a jelentkezés a Székely Vágtára

Indul a jelentkezés a Székely Vágtára

A székelyföldi települések lovasainak jelentkezését várják a Székely Vágtára, indul a Vágta-szezon, nagy erőkkel zajlik a galoppverseny idei kiadásának a szervezése.

Minden, amit a tavaly megszerettünk, helyet kap a programban ebben az évben is, ezúttal viszont Mátyás király kora kapja a központi szerepet. Nagy örömmel nyugtázhatjuk, hogy visszatér Pintér Tibor és csapata, immár Magyar Nemzeti Lovas Színházként a Mátyás, az igazságos című rockoperával. 2015-ben a Székely Vágtát július 10-12. között tartják.

Sajtótájékoztató keretében ismertette a lovasesemény körvonalazódó programjait Sztakics Éva Judit, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke és Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója május 14-én, csütörtökön.

Szekelyvagta

Illusztráció, Székely Vágta 2014

Mint kiderült, idén is két kategóriában futhatnak a lovak, a Góbé Futam ebben az évben is a nem ismert eredetű lovakat állítja rajthoz, a Székely Vágtán viszont változatlanul csak azok a patások indulhatnak, akik teljes egészében igazodnak a budapesti Nemzeti Vágta szabályzatához. A Székely Vágta futamainak előírása tehát szabályzatában és követelményrendszerében szervesen kapcsolódik a Nemzeti Vágtáéhoz, a Góbé Futamban induló lovak egészségügyi szempontból szintén meg kell feleljenek a Székely Vágta szabályzatának, azonban a lovak eredetét nem kell igazolni.

Mindkét futamra a benevezés június 26-án, pénteken 12 órakor jár le – számolt be Sztakics Éva főszervező. „Az a célunk, hogy egyre kevesebb legyen a versenyző a Góbé Futamban, és egyre több a Székely Vágtában, de nem szeretnénk ellehetetleníteni azokat a településeket, akik szeretnének részt venni a galoppversenyen, de még nem tudták beszerezni a megfelelő, igazolt eredetű lovat lovasuknak” – emelte ki a főszervező. „Hiszünk abban, hogy idővel a települések versenyzői igazodni fognak a kitételhez, elfogynak a nem igazolt eredetű lovak, és mindenki a Székely Vágta-futamban tudja megmutatni lovastudását” – tette hozzá.

Illusztráció, Székely Vágta 2014

Illusztráció, Székely Vágta 2014

Pályázat a kísérőprogramokra

Az alpolgármester asszony azt is kiemelte, idén újdonságként pályázati kiírásban hirdetik a Székely Vágtára szóló lovas- és kulturális kísérőprogramok szervezését, és esélyt adnak minden engedéllyel rendelkező természetes személy és/vagy törvényes keretek között létrejött jogi személy számára. Ennek részleteiről az erdelyilovas.ro olvasói már tájékozódhattak. (Ha nem itt újra elolvashatják a napokban közölt cikket.)

Tavalyi ló, új lovas

Sepsiszentgyörgy a tavaly vásárolt lovat küldi a küzdelemre idén is, ezúttal viszont Fazakas Alpár üli meg a lovat, aki rutinos versenyzőnek számít a Székely Vágtán.