III. Lovasnap Csíkszentdomokoson

III. Lovasnap Csíkszentdomokoson

dijugratas_442x442

Augusztus 10.-én harmadik alkalommal szervezik meg a Lovasnapot Csíkszentdomokoson. Az elmúlt évek pozitív visszajelzései arra buzdították a szervezőket, hogy 2011 és 2012 után, idén is sort kerítsenek erre, a községben oly nagy népszerűségnek örvendő eseménynek.

„2011 május 22.-én került megrendezésre az I. Csíkszentdomokosi Lovasnap amely keretén belül sor került díjugratásra, lovas bemutatóra, egyes-, illetve kettes fogathajtó versenyre. A pozitív visszajelzések arra bátorítottak, hogy a hagyomány vonalán elindulva a következő évben is szervezzük meg ezt a rendezvényt. Így hát 2012 május 13.-án sor került a II. Csíkszentdomokosi Lovasnapra, amelynek programja kibővült a négyes fogathajtással, erőpróbával, és lovas-íjász bemutatóval is”. – nyilatkozta az erdályilovas.ro megkeresésére Albert Alfonz Pál főszervező.

A szervezőknek idén is sikerült bővíteni a látnivalókat, így újdonságként ritmikus torna, vadászhajtás és lovas bemutató is felkerül a látnivalók közé. A Lovasnap zárópontjaként Janicsák Veca ismert dalait adja elő, illetve egy kis rock&roll élő zenés koncert is várja az érdeklődőket, a Dirty Slippers előadásában.

 

Az ötlet

Az erdélyilovas.ro kérdésére, Albert Alfonz Pál főszervező elmondta, hogy az alapötlet a csíki ember lószeretetéből származik.

„2010- ben szükségét éreztük egy olyan színvonalas rendezvény megszervezésének, amely iránt nemcsak Csíkszentdomokoson, de a környező falvakból is nagy érdeklődés lenne. Mivel a csíki emberek lovasszeretükről is híresek, ezért pár lószerető baráttal karöltve megszerveztük az első Csíkszentdomokosi Lovasnapot.”- mondta a főszervező.

A szervezőség nevében az alábbi neveket érdemes megemlíteni: Bartalis Attila csíkkarcfalvi országos fogathajó, Dr Antal Vidor, állatorvos, Kozma Ervin, fogathajtó Bara Zsolt, helyi tanácsos, Bajkó Tibor, országos fogathajtó, a Gyergyói Lovas Napok főszervezője, Ferencz Alajos Csíkszentdomokos polgármestere. A rendezvény lebonyolításában részt vállalt a helyi önkormányzat és pár lelkes domokosi lakós is, így a programok leszervezése hatékonyabbnak bizonyult és a pozitív visszajelzések a folytatás szükségeltetését sugallták.

 

Több mint 600 ló Csíkszentdomokoson

Mint az interjú során megtuduk, jelenleg a felcsíki térségből Csíkszentdomokoson tenyésztenek a legnagyobb számban lovat, több, mint 600 ló számlálható a községben. Albert Alfonz Pál szerint ehhez hozzájárult az évről évre megrendezésre kerülő Lovasnap is.

2013. augusztus 10.-én a Csíkszentdomokosi sportpályán igazi lovas programokkal dúsított fesztiválra kerül sor tehát, amelyre minden lószerető embert szeretettel várnak a szervezők.