Idén is várják a huszárokat az ügyességi versenyre

Idén is várják a huszárokat az ügyességi versenyre

A Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület idén is megszervezi a hagyományőrző huszáregyesületek tagjai számára kiírt, Huszárügyességi versenyt. Az esemény a tavaly indult útjára, amikor a csíki huszárok egy kis virtussal füszerezett hagyományőrző találkozóra hívták társaikat.

Már a tavaly, Erdély összes hagyományőrző huszárcsapata meghívást kapott. Ez idén sem lesz másként, a verseny szervezői ezúton felkérik és tisztelettel meghívják a hagyományőrző huszáregyesületek vezetőit és tagjait, hogy jelentkezzenek, és minél népesebb h.ö. huszárral vegyenek részt a számukra kiírt ügyességi versenyen.

A versenyre augusztus 1-én kerül sor. Szombat reggel 8 órára várják Csíksomlyóra, a Fodor-ház mögötti istállókhoz a résztvevőket, ahol a vetélkedőt lószemlével egybekötött állatorvosi vizsga előzi meg. Ezt követően a csapat közösen vonul ki a Papok aratása elnevezésű erdős területre, ahol természetes akadályokkal tűzdelt pályán mérhetik össze a huszárok erejüket, lovaik gyorsaságát és ügyességét.

A továbbiakban olvasható a verseny szabályzata és a jelentkezési űrlap is innen tölthető le.

Versenyzővel szemben támasztott követelmények:

Tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki legalább egy éves lovas múlttal rendelkezik, és tagja a nevező egyesületnek. Hagyományőrző viselete teljes és rendezett. Viselkedésében katonás, fegyelmezett.

Lóval szembeni követelmények:

Minimálisan négy éves, legalább alapfokon belovagolt, egészséges, ápolt kanca, csődőr vagy herélt. Egészségügyi és igazoló aktái rendben, ezek felmutatása kötelező. Felszerelése teljes és megfelelő.
A versenyt megelőzően, mindenik nevezett ló állatorvosi vizsgálatban részesül. Ha bármilyen alkalmatlansági okot (sántaság, nyeregtörés, rossz vasalás, stb.) észlel a megbízott állatorvos, a lovat kizárhatja a versenyből. Az állatorvosi szemlére a lovat a versenyző vezeti fel, melynek során törekedni kell a szakszerűségre, hisz a felvezetés is pontozásra kerül.

Verseny lefolyása alatt szigorúan TILOS:

  • Szeszes ital fogyasztása, trágár szavak használata, a lóval való nem megfelelő bánásmód.
  • Kizárást von maga után: a hiányos felszerelés, a lóról való leesés, a pálya önkéntelen elhagyása, a tilos viselkedési formák észlelése.
  • Rajthoz állás előtt egy szemlén vesz részt a versenyző, amely során ellenőrzik a felszerelése teljességét és lovának helyes és szakszerű felszerszámozását is. Ezután a zsűri elé lovagol, röviden bemutatkozik, majd rajthoz áll. A versenyszám végeztével ismét a zsűri elé járul, tiszteleg, majd elhagyja a pályát. A rajtsorrendet sorsolás alapján határozzuk meg minden versenyszám előtt

Nevezés

A vetélkedőre a versenyzőket kizárólag huszáregyesület nevezheti be a megadott jelentkezési űrlap alapján, melyet a következő linkre kattintva tölthetnek le az érdeklődők.

NEVEZÉSI ŰRLAP

A kitöltött űrlapot postán vagy e-mailen kell eljuttatni a szervezőkhöz, a következő címre:
Dr. György Adolf, Kászonaltíz 234 szám, Hargita megye vagy adygyörgy@yahoo.com.