Idén is útra indul a székely lovas váltó

Idén is útra indul a székely lovas váltó

2014 augusztusában páratlan összefogásról és teljesítményről tettek tanúbizonyságot a székelyföldi lovasok: Csíkcsicsóból indulva, Gyergyószéken, Udvarhelyszéken és Háromszéken át összesen 500 km-t tettek meg a lovasok, kézről kézre adva a székely zászlót, hogy 53 óra elteltével ismét hazaérjen a lovas váltó.

Idén ismét útra kelnek a lovasok. A szervezők már régóta elkezdték a részletek kidolgozását, augusztus 4.-ei, ezúttal Székelyudvarhelyre összehívott gyűlésen már a végleges útvonalról és az utolsó pontosítást igénylő részletekről egyeztettek.

A váltó útvonala marad a tavaly már bejárt és ismert nyomvonal, az első lovasok Csíkcsicsóból indulnak pénteken, augusztus 14.-én reggel 5 órakor. A szervezők idén Marosszék lovasait is hívták, vegyenek részt a váltóban, kapcsolódjanak be a közös lovaglásba. Számukra a következő két lehetőség valamelyike adott: Szovátától, vagy Erdőszentgyörgytől egy külön ágként csatlakozhatnának a Gyergyói medencéből érkező váltóba vagy a székelyudvarhelyi lovasokkal is részt vehetnek egy, általuk választott szakaszon.

A tavalyi lovaglással ellentétben, idén már nem visznek magukkal GPS nyomkövetőt a lovasok. Ezúttal a székely zászló mellett, egy sokkal szimbólikusabb stafétát adnak majd át az egymást váltó lovasok: egy tarisznyát, melybe minden település egy csipetnyi földet tesz. A váltó hazaérkeztével, a tarisznya tartalma méltó helyre kerül, és egy fának ad majd életet.

A szervezők ezúton is hívnak és szeretettel várnak minden lovast, csatlakozzon a kezdeményezéshez. A Székely lovasok Székelyföldért lovas váltó eredeti ötlete alapján, a váltó mindenki számára nyitott, a cél az egy közös ügyért való lovaglás. Ennek értelmében, a lovas váltóban egyaránt lovagolnak leigazolt hivatalos sportolók, hobbilovasok, és mindennapi munkához szokott lovakkal, alkalmi lovasok is.

Jelentkezni a különböző régiók felelőseinél, az alábbi elérhetőségeken lehet:

Csíkszék:
Zakariás Gergely, 0742-635475
Lutz Levente, 0743-126174

Petres Kálmán, 0740-300319
Szőcs Elek, 0744-557831

Gyergyószék:
Domokos Árpád, 0745-199317

Udvarhelyszék:
Szász Dénes, 0745-646927
Dakó Tibor, 0742-880663

Sepsiszék:
Jakab Kevend-István, 0758-050861

Felhívás:

Az erdelyilovas.ro Erdélyi Magyar Lovas Portál idén is állandó közvetítést biztosít majd a lovas váltó eseményeiről. Cikkünk időnkénti bejegyzésekkel frissül majd, és valós időben próbálja követni a váltó útvonalát.

Ahhoz, hogy minél érdekesebb, színesebb és élvezhetőbb anyagot tudjunk a kedves olvasóknak nyújtani, kérünk mindenkit, hogy készítsen fényképeket és ossza meg ezeket velünk. Igazán érdekes lenne, ha minden váltó átadásnál készülne fénykép, és ezek el is jutnának szerkesztőségünkbe.

Kérjük olvasóinkat, hogy saját a településükön készült, vagy akár a ló hátáról készített fényképeket, illetve minden hasznos információt a váltóról az erdelyilovas@gmail.com címre küldjék, valós időben. Köszönjük együttműködésüket!