Huszonnyolc jelentkező a Székely Vágtán

Huszonnyolc jelentkező a Székely Vágtán

Huszonnyolc lovassal startol a 2014-es Székely Vágta jövő héten, július 19-én az eresztevényi Óriás-Pincetetőn.

Az igazolt eredetű lovak versenyén, azaz a Székely Vágta futamon tizenhat település versenyzője, a Góbé Futamon tizenkét induló méri össze rátermettségét. A győztes ebben az évben nem csak pénzjutalommal és a serleggel tér haza, hanem egy vándorszablyával is. A Dózsa György évfordulóra pedig korabeli díszbe öltözik a tér is.

A Székely Vágta új szabályzata értelmében idén két kategóriába lehetett jelentkezni a településeknek. A Nemzeti Vágtára való kijutást megcélzó Székely Vágta futamra csak igazolt eredetű lóval, míg a Góbé Futamra bármilyen négy évesnél idősebb patással be lehetett nevezni.

A mezőny a következőképpen áll össze:

Székely Vágta, 16 nevező: Barót, Bélafalva, Előpatak, Kászon, Kovászna, Kézdivásárhely, Kilyén, Lemhény, Marosvásárhely, Nyujtód, Ozsdola, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Székelyvarság, Szotyor, Vargyas.

Góbé Futam, 12 nevező: Csíkkozmás, Gyergyószárhegy, Gyergyószentmiklós, Homoródszentpál, Kézdioroszfalu, Kézdisárfalva, Kézdivásárhely, Réty, Sepsiszentgyörgy, Szotyor, Szováta, Tusnádfürdő.

szablya2

Vándorszablya a lovasnak és településének

Két szablyát ajándékoz a Székely Vágtának Szabó István hagyományőrző fegyverkovács, népi iparművész, restaurátor, amelyből az egyik a lovasnál/településnél marad, és amelybe belevési a győztes település és a lovas nevét. A másik marad a vándorkard. A vándorszablya egy 1845 M. lovastiszti szablya, a győztesnek járó ajándék szablya egy 1861 M. gyalogostiszti szablya.

Sajtóanyag