Huszártoborzó egy résztvevő szemével

Huszártoborzó egy résztvevő szemével

Kézdiszéken toboroztak a székelyföldi huszárok. Az  ötödszörre megrendezett Háromszéki huszártoborzó résztvevői idén is összegyűltek nem kis távot megtéve, hogy Kézdivásárhely környező falvaiban felelevenítsék a huszártoborzás hagyományát, szokásait. A rendezvény főszervezője A Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület volt, támogatói pedig Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor, valamint a rendezvény útvonalába eső falvak, községek önkormányzatai.

Több mint 120 fő vett részt az eseményen, mintegy 80 lovas huszár és viseletbe öltözött lovas, rajtuk kívül szekereken utazó honvédtüzérek, reguták, markotányos lányok, zenészek és táncosok.

A résztvevők Háromszékről, Sepsiszentgyörgy környékéről, jelentős számban Uzon községből, Csíkszékről, Udvarhelyszékről, Erdővidékről, a Homoródmenti falvakból és Marosvásárhely környékéről érkeztek. Vonultak magánemberként is lovasok, azonban számos egyesület vett részt a toborzón. (Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület, a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület, a Székelyudvarhelyi Hagyományőrző Székely Huszárezred, a Hannoveri huszárok és az erdőszentgyörgyi Württemberg-i huszárok)
A péntek esti gyülekező helyszíne a dálnoki fogadó volt, ahol kiadós babgulyás várt az emberekre, a lovaknak a régi Dálnoki Lipicai Ménes istállói nyújtottak ellátást. A toborzó első helyszíne Dálnok és Albis falvak voltak, majd következett Alsó- és Felső Csernáton.

A huszárokat a változékony időjárás sem tántorította el, az Ika vára alatt megrendezett fesztiválon vészelték át a záport egy üstnyi meleg tokány mellett, majd az eső után folytatták útjukat Ikafalvára, Futásfalvára, végül Torjára, ahol meleg étel várta a fáradt résztvevőket. A vacsorát követően huszárbálon vettek részt, amit huszáravatással koronáztak, regutákat avattak huszárrá, másokat pedig magasabb rangra léptettek. A fáradt huszárokat Torján, Kézdivásárhelyen és Bálványoson szállásolták el, reggel pedig busz szállította őket vissza Torjára, ahol reggeliztek és gyülekezőt fújtak. Felvonulás után előadták a toborzó-kiselőadást a torjai Árpád-park mellett, és Tamás Sándor beszéde után a menet elindult végállomására, Kézdivásárhelyre.

A város központjában zárult az idei toborzó, záróbeszédekkel, népdalokkal és a himnusszal, a huszárokra pedig a sportcsarnok melletti zöld részen várt egy utolsó, hazaindulás előtti ebéd és csoportkép-készítés.

A rendezvény nagyobb balesetektől mentesen zajlott, kisebb ficamok és kékülések nélkül pedig nem toboroztak régen sem.
A szervezők és résztvevők is elégedettek voltak a rendezvény folyásával, az ellátással és rendezettséggel, és visszavárnak mindenkit a jövő évi toborzóra, remélve, hogy ennél is többen eljönnek majd, és hogy a toborzás hagyománya – noha napjainkban már nem aktuális – emlékezetben és (némileg) gyakorlatban is megmaradjon.

Az V. Háromszéki Huszártoborzóról elérhető egy kisfilm az interneten, amely az előadásokat, az útvonalat, résztvevőket mutatja be:

Riport: Szabó Fruzsina
Foto: Gurka Tünde Éva