Huszártiszti kiképző kurzuson jártunk a hétvégén

Huszártiszti kiképző kurzuson jártunk a hétvégén

Az elmúlt hétvégén először szerveztek Erdélyben huszártiszti kiképző kurzust.  A mostani tábor előzménye az a minden évben Magyarországon, Sóskúton megszervezett h.ő. katonai kiképző tábor, melyre idén kilenc székelyföldi csapat képviselőit is meghívta a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség.

A magyarországi képzésnek, de főleg a helyiek szakmai igényességének köszönhető a hétvégi, Homoródfürdőn megszervezett első ilyen típusú képzés. A meghívott előadók és kiképző tisztek rangja és képzettsége is hűen tükrözi a hétvégi huszáresemény színvonalát, melyet -jónéhány huszáresemény személőjeként- nyugodtan nevezhetek az eddigi legszínvonalasabb, a huszárok számára legtanulságosabb hétvégének, és jó látni, hogy sokunk örömére, elkezdődött a katonai hagyományőrzés szakmai képzése. A Magyarországról érkezett kiképző tisztek: Györffy-Villám András h.ő dandártábornok, Pénzes Gábor h.ő alezredes és Ézsiás Vencel h.ő őrnagy.

IM_Huszarkepzes_151

A helyi hagyományőrző huszárok számára szervezett szakmai hétvégére Erdély összes hagyományőrző huszáralakulata hivatalos volt, melyből végül öt alakulat képviselői jelentek meg. A háromnapos képzés második, szombati napján látogattunk ki a homoródfürdői Sopárkút Panzióhoz.

A képzéssorozat elméleti és gyakorlati foglalkozásokból állt össze. Pénteken délután az alakiasság, a protokoll, a felvonulások, a díszelgés, a jelentések leadása témakörben, míg a szombati nap elsősorban a ló és lovas felkészítését, az idomítómunka előkészítését célozta meg. Az állományt a kiképzőtisztek, a résztvevők felkészültsége szerint, két részre osztották. A csoport képzettebb tagjaival Györffy-Villám András h.ő dandártábornok és Pénzes Gábor h.ő alezredes foglalkozott, míg a kezdőbb résztvevőkkel Ézsiás Vencel h.ő. őrnagy dolgozott, az alapozás, az ülés stabilizálását, a segítségadások és a különböző jármódok gyakorlását tűzve ki célul. A képzettebb csapat már az egykezes szárhasználatot és a fegyverhasználatot kapta feladatul.

A kurzust a vasárnap délelőtti foglalkozás zárta, melynek a célja elsősorban az idomító munka, a saját lóval történő, otthon végzett alapozás.

IM_Huszarkepzes_53pan

A szombat délutáni foglalkozást követően Ézsiás Vencel h.ő. őrnaggyal beszélgettünk.

– Őrnagy úr, először szerveztek Székelyföldön huszártiszti kiképző kurzust. Hogyan látja a huszáraink hozzáállását, munkáját?

– Több szempontot kell figyelembe vennünk. Először is örvendetes, hogy Erdélyben a lónak még megvan a többes hasznosítási célja, azaz szerepel mint gazdasági állat, ami sajnos Európa más részein már kiszorult a hasznosításból. Nyilván a gazdasági ló mozgása, testi adottságaiból kifolyólag, nehézkésebb. De vannak kitűnő hátaslovak is, tehát elmondhatjuk, hogy  a lóállomány meglehetősen heterogén. Ugyancsak ez jellemző a lovasok képzettségére is. Ami viszont örvendetes, hogy mindenki nagyon lelkes.

A külső feltételeket (felszerelés, ruházat) mindig meg lehet teremteni, de hogyha a szándék, a szív és a lélek nincs meg hozzá, az egész egy kiüresedett próbálkozássá fajul.

Én itt azt tapasztaltam, hogy az erdélyi bajtársak akarnak fejlődni, van egy belső szorgalom és igényesség az emberekben, és ami meglepő volt és nagyon  pozitív, hogy a heterogén lóállomány és heterogén felkészültség ellenére bizonyos, kötelékben végzett munkákat kitűnően hajtottak végre.

Ez egy nagyon fontos dolog, hiszen a mai korban a hagyományőrzés egyik szerepköre a letűnt időket felidézni, mely nagyon fontos magyarságunk megőrzésének szempontjából. Ugyanakkor fontos maga az a fajta igényesség, ahogy az ember a lóval bánik, illetve a szellemiség, mely szerint előttem ebben az egyenruhában hősök jártak, akik hazájukért a vérüket adták. Ezeknek kell megfelelni, tisztelettel és alázattal.

Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy amikor a magyar huszárok egy ünnepélyen kiállnak, ápolt, jó küllemű lovakkal jelenjenek meg, jól képzett huszárokkal a hátukon. Így tud majd helyesen tükröződni az, hogy mi egy értéket hordozunk a múltból. Hiszen fontos, hogy helyes példaképeket tudjunk adni az utánunk következő generációknak.

Az alábbi fotóra kattintva megtekintheti a teljes képgalériát:
Fotók: Iordache Melinda