Huszártiszti képzés Homoródfürdőn

Huszártiszti képzés Homoródfürdőn

Március 24-26 között 3. alkalommal szervezték meg a Huszártiszti kiképző kurzust. A rendhagyó huszártiszti képzés a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület és a Marosvásárhelyi 9-es Hagyományőrző Huszárezred szervezésében, Székelyföld szívében a Sopárkút panzióban volt.

A kiképzés rangját, színvonalát három neves magyarországi oktató –
Vitéz Györffy-Villám András – h. ö huszár dandártábornok, lovas edző, egyetemi előadó,
Pénzes Gábor – h. ö huszár alezredes, magasiskolai ló kiképző,
Ézsiás Vencel – h. ö huszár őrnagy, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző szövetség alelnöke és
Kövér György – h. ö erdélyi huszárkapitány biztosította. Az utóbbi szablyavívás oktatóként volt jelen a rendezvényen.

A tananyagot tekintve, a huszárlovaglás, fegyverhasználat, hátasló kiképzés, alaki gyakorlatok, tiszteletadás szerepelt. A magas fokú szakmai elméleti órákat a gyakorlati oktatás követte, majd a szakmai megbeszélések és a napi tevékenységek kiértékelése.

Három megyéből (Hargita, Kovászna, Maros) öt csapat hagyományőrző huszár vett részt, és egy pár “civil “is jelen volt. A Marosvásárhelyi 9-es Hagyományőrző Huszárezred, Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület, Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület, Székelyudvarhelyi Hagyományőrző Székely Huszárezred Homoródmenti Hagyományőrző Hannover Huszárezred képviseltette magát.

Györffy-Villám András elmondása szerint, egy rendkívül kerek három napon vagyunk túl – úgy értem -, hogy a létszám, a figyelem a lelkesedés és az aktivitás, és amit tapasztalok nem utolsó sorban a fejlődés az előző évek akadémiáihoz képest, ez mindenképpen pozitív es bíztató. Nagyon sokrétű, fáradhatatlan volt az érdeklődés. A hivatalos edzéseken és előadásokon túl késő éjszakába nyúló szakmai beszélgetések, és ami természetesen ehhez hozzátartozik, egy kis vidámság és közös éneklés, volt az, ami megkoronázta ezt a képzést.

A katonai hagyományőrzés, és ezen belül a huszár hagyományőrzés egy olyan bőven határokon átívelő kulturális és érzelmi tevékenység, ami messze túlmutat a lovas szakmán és pusztán csak a hagyományőrzésen is. Ez egy nemzeti ügy, amely különösen abban a korszakban, amit most élünk, pontosan tudjuk, hogy mit jelent az, hogy küzdeni és kiállni – talán egy ici-pici pluszt ehhez mi is hozzá tudunk tenni abban, hogy, segítjük a szakmai és eszmei fejlődést, és ezzel is egy kicsit hozzájárulunk a magyar egységhez.

Jankovits Ferenc – Marosvásárhelyi 9 es Hagyományőrző Huszárezred kapitánya, a Huszártiszti kiképző kurzus egyik szervezője megjegyzi, hogy minőségi fejlődés észlelhető évről évre a résztvevők részéről, és egyre nagyobb az érdeklődés, mind a létszám mind a tananyag iránt. Jelenleg közel 30 -an vannak, többségük lóháton, lóval érkezett.
Fontosnak tartja a rendezvény csapatépítő jellegét. A bajtársiasságot erősíti meg a huszárok között és mindez azért jó, mert “ egy a zászló, egy a nemzet”

Szőcs Elek – Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület kapitánya, a homoródi Sopárkút panzió tulajdonosa és egyben házigazda, fontosnak tartja, hogy Erdély minden huszára részt vegyen egy- egy ilyen képzésen.

Jani András h. ö főhadnagy – a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület egyik parancsnoka, a rendezvény társszervezője – véleménye szerint minőségi fejlődés mutatkozik, és örül, hogy ilyen neves szakemberek elfogadták a meghívásunkat most már harmadik éve, mivel köztudott, hogy itt Erdélyben nagyon nagy szakember hiány van ezen a téren. Ezek az emberek autentikus módon át tudják adni azt, amit igazából tennünk kell. Eddig mindenki autodidakta módon próbálkozott, ezért nem volt egységesség, rendszeresség a munkában.

Jakab Kevend a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület kapitánya elmondta, hogy szerinte a képzés nagyszerű és érthető volt. A bajtársak tudásában is fejlődést tapasztalt.

Dakó Tibor a Székelyudvarhelyi Hagyományőrző Székely Huszárezred kapitánya. Örül, hogy ilyen magas tudású szakemberektől tanulhatnak évről évre. A számos rendezvény közül, melyeken részt vesznek, a leglényegesebbnek tartja ezt a találkozót.

A Homoródmenti Hagyományőrző Hannover Huszárezred képviselőjeként Kelemen Előd a képzés hasznosságát emelte ki.

A huszáregyesületek képviselőin kívül részt vettek a kiképzésen un ’civil’ lovasemberek is.

Simon Lajos – Sepsimagyaros – hobbilovas, lovas oktató nagy kincsnek tarja, hogy ilyen neves szakemberek jönnek el ide, és egy életre szóló tapasztalatról tudnak beszámolni. A rendezvény a kívülállók számára is rendkívül érdekfeszítő volt, és hasznos tudásanyaggal szolgált, némelyikük már jelentkezett is huszárnak. Mindannyian fontosnak tartották a képzés nemzeterősítő hatását.

A rendezvény végén a jelenlevők egy tanúsítványt vehettek át, amely igazolja, hogy a résztvevők a képzési követelményeknek megfelelően, mind az elméleti mind a gyakorlati tananyagot sikeresen elsajátították.

Ragyogó napsütésben, szélben, március végi havazásban, balesetmentesen, töretlen jókedvvel zajlott a rövid, de tartalmas tömör tananyagot tartalmazó munka.
Felemelő volt látni a közel 30 huszárt egyenruhában, lóháton tisztelegni.