Huszárok vetélkednek szombaton

Huszárok vetélkednek szombaton

A Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület idén először szervezi meg, a hagyományőrző huszáregyesületek tagjai számára kiírt, Huszárügyességi versenyt, melyre szombaton, június 14.-én kerül sor Csíksomlyón.

A vetélkedőre Erdély összes huszárcsapata meghívást kapott, a szervezőkhöz máig beérkezett jelentkezési lapok alapján, legalább húsz huszár jelentkezik majd szombaton reggel a 9.00 órakor az állatorvosi vizsgával kezdődő vetélkedő startvonalán. A jelentkezők száma azonban még nem végleges, a hagyományőrző egyesületek jelezték, akár több képviselővel is megjelenhetnek.

„A rendezvény célja nem kimondottan a versengés, hanem a közösen, tartalmasan eltöltött idő, fűszerezve egy kis virtussal, ahol közös dolgaink megbeszélésére, tapasztalatcserére is sor kerül. A versenyszámok közötti időt kulturális műsorral szeretnénk kitölteni, ahol többek közt a verbunké, a katonadaloké lesz a főszerep.”- mondta Dr. György Adolf, a szervezők képviseletében, az erdelyilovas.ro-nak adott áprilisi interjúban.

A verseny hivatalosan kilenc órakor veszi kezdetét, amikor a versenyző lovak állatorvosi szemlére lesznek felvezetve, ugyanakkor küllemi bírálatban is részesülnek. Ezt követően a versenyzők megkezdik az öt próbából álló verseny teljesítését.

A szervezők természetesen a nézőket, érdeklődőket is szeretettel várják. A versenyszámok végeztével kulturális műsorokra is sor kerül, illetve lovaglásra is lesz lehetőség.

Természetesen a huszáros életforma, korabeli és korhű felszerelések bemutatására is sor kerül.

 

Lukács Lehel