Huszárok, lóra!

Hagyományőrző huszárok vetélkedője Csíksomlyón

Huszárok, lóra!

A Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület idén először szervezi meg, a hagyományőrző huszáregyesületek tagjai számára kiírt, Huszárügyességi versenyt. Az eseményre június 14- én kerül sor Csíksomlyón, a Fodor-ház mögötti istállóknál.

„A rendezvény célja nem kimondottan a versengés, hanem a közösen, tartalmasan eltöltött idő, fűszerezve egy kis virtussal, ahol közös dolgaink megbeszélésére, tapasztalatcserére is sor kerül. A versenyszámok közötti időt kulturális műsorral szeretnénk kitölteni, ahol többek közt a verbunké, a katonadaloké lesz a főszerep.”- mondta Dr. György Adolf, a szervezők képviseletében.
A szervezők minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak.

Felhívás erdélyi hagyományőrző huszáregyesületek számára

A június 14-én megszervezésre kerülő Huszárügyességi verseny szervezői ezúton felkérik és tisztelettel meghívják a hagyományőrző huszáregyesületek vezetőit és tagjait, hogy jelentkezzenek, és minél népesebb h.ö. huszárral vegyenek részt a számukra kiírt ügyességi versenyen.

A továbbiakban a szervezők, a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület tagjai által összeállított versenyszabályzat olvasható:

Versenyzővel szemben támasztott követelmények:
Tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki legalább egy éves lovas múlttal rendelkezik, és tagja a nevező egyesületnek. Hagyományőrző viselete teljes és rendezett. Viselkedésében katonás, fegyelmezett.
Lóval szembeni követelmények:
Minimálisan négy éves, legalább alapfokon belovagolt, egészséges, ápolt kanca, csődőr vagy herélt. Egészségügyi és igazoló aktái rendben, ezek felmutatása kötelező. Felszerelése teljes és megfelelő.
A versenyt megelőzően, mindenik nevezett ló állatorvosi vizsgálatban részesül. Ha bármilyen alkalmatlansági okot (sántaság, nyeregtörés, rossz vasalás, stb.) észlel a megbízott állatorvos, a lovat kizárhatja a versenyből. Az állatorvosi szemlére a lovat a versenyző vezeti fel, melynek során törekedni kell a szakszerűségre, hisz a felvezetés is pontozásra kerül.
Verseny lefolyása alatt szigorúan TILOS:
Szeszes ital fogyasztása, trágár szavak használata, a lóval való nem megfelelő bánásmód.
Kizárást von maga után: a hiányos felszerelés, a lóról való leesés, a pálya önkéntelen elhagyása, a tilos viselkedési formák észlelése.
Rajthoz állás előtt egy szemlén vesz részt a versenyző, amely során ellenőrzik a felszerelése teljességét és lovának helyes és szakszerű felszerszámozását is. Ezután a zsűri elé lovagol, röviden bemutatkozik, majd rajthoz áll. A versenyszám végeztével ismét a zsűri elé járul, tiszteleg, majd elhagyja a pályát. A rajtsorrendet sorsolás alapján határozzuk meg minden versenyszám előtt.
Nevezés
A vetélkedőre a versenyzőket kizárólag huszáregyesület nevezheti be a megadott jelentkezési űrlap alapján, melyet a következő linkre kattintva tölthetnek le az érdeklődők.

JELENTKEZÉSI ŰRLAP- HUSZÁRÜGYESSÉGI VERSENY

A kitöltött űrlapot postán vagy e-mailen kell eljuttatni a szervezőkhöz, a következő címre:
Dr. György Adolf, Kászonaltíz 234 szám, Hargita megye vagy adygyörgy@yahoo.com.