Huszárok elméleti képzése Bálványoson

Huszárok elméleti képzése Bálványoson

Az elmúlt hétvégén elméleti képzésen vehettek részt az erdélyi hagyományőrző huszáregyesületek tagjai, a Bálványoson megszervezett VII. Huszárakadémia alkalmával. Nagy érdeklődés övezte a huszárok egyik legrangosabb eseményét, ami mintegy 172 hagyományőrző és kb. 20 civil résztvevő jelenlétében zajlott.

A múlt héten, az erdélyilovas.ro megkeresésére, Dr. v. Kádár László, h.ő. huszárőrnagy már elmondta, hét évvel ezelőtt Miholcsa József szobrászművész és a homoródfürdői „Sopárkút Panzió” tulajdonosa, Szőcs Elek h.ő. huszárfőhadnagy voltak az esemény értelmi szerzői, illetve szervezői. “A Huszárakadémia rendeltetése a huszárok, katonai hagyományőrzők célirányos elméleti képzése a tevékenységükkel kapcsolatos témákban: lovak, lovaglás, történelem, huszáretikett.”

Ezeket szem előtt tartva zajlottak az előadások a kétnapos Akadémia során. Szombaton, a csoportkép elkészítése után zsúfolásig megtelt az előadóterem. A házigazda Daragus Attila, Torja polgármestere, h.ő. huszárkapitány köszöntője után megkezdődtek a főként történelmi témájú bemutatók, hazai illetve Magyarországról érkezett történészek, hagyományőrzők előadásában.

Márton Zsolt, hagyományőrző huszáralezredes, a Magyar Huszár- és Katonai Hagyományőrző Szövetség külügyi alelnöke

Az erdelyilovas.ro szerkesztősége számára megtiszteltetés, hogy a szombati ebédszünetben sikerült egy rövid interjút készíteni Márton Zsolt hagyományőrző huszáralezredes, a Magyar Huszár- és Katonai Hagyományőrző Szövetség külügyi alelnökével, aki elmondta: az évek során sokoldalú együttműködés alakult ki az erdélyi hagyományőrző csapatok és a Szövetség között.

“Főként szakmai tanácsokkal látjuk el a csapatokat, legfőképp az újonnan indulókat. Információkkal segítünk az egyenruhához szükséges anyagok beszerzésében, a felszerelések, a lovas felszerelések előállításában. És persze hívunk itteni csapatokat külföldi rendezvényekre, és minket is hívnak itteni eseményekre.”

A h.ő. huszáralezredes, aki gyerekkora óta jár Erdélybe, elmondta: “Örvendetes látni, hogy mekkora óriási fejlődésnek indult az itteni katonai hagyományőrzés. Folyamatos fejlődés van a szakmaiságban is. A mostani előadások is szakmailag nagyon színvonalasak. És nagyon örülünk, hogy itt lehetünk, most már zsinórban negyedszer. Mi is gazdagodunk az itt hallottak által. A legtöbb előadó ugyan magyarországi, velünk érkeztek, de nagyon érdekesek az itteni bajtársak előadásai. “

Márton Zsolt h.ő. huszáralezredes ugyanakkor hangsúlyozta: ő a külügyekért felelős személy, de az erdélyi kapcsolatokat nem tekintik külügynek.

 

— Iordache Melinda —
— Lukács Lehel-Elek —

Szerző: Bartalis Melinda

Az erdelyilovas.ro fotográfusa és társszerkesztője. A lovak őszinte csodálója, a lovassportok rajongója, a fényképzés szerelmese, amatőr lovas. További írások...