Huszárbál Sepsiszentgyörgyön

Huszárbál Sepsiszentgyörgyön

Hetedik alkalommal szervezte a hagyományosnak mondható Huszárbálját a Szilaj Hagyományőrző Egyesület. A farsangi időszakban évente megrendezett bálnak idén is a Kolcza Vendéglő adott otthont.

v. Fazakas Péter hő. huszár főhadnagy, a bál szervezője elmondta, a kezdetekkor a bál célja volt a fiatalabb generációk számára is kedvelté tenni a huszár hagyományokat, a népzenét és a magyar népi kultúrát, azonban a szórakozás mellett akkoriban jótékonysági rendezvényként is szervezték meg a huszárbált és a részvételi díjak egy részéből igyekeztek kiegészíteni az egyesület ruházatát, felszerelését. Mára már a szórakozás és a huszár hagyományok ápolása lett a fő cél, és az évek alatt kialakult törzsvendégkör (ami közel 100-120 fő) igényes szórakoztatása, de a szélesebb kőrben való népszerűsítés is, aminek jó példája, hogy évről-évre többen kiváncsiak a falsangi bálok ezen színfoltjára, így idén 176 személy szórakozott a Kászonújfalusi Hagyományőrző Népi Zenekar muzsikájára.

A VII. Huszárbál Simon István, a Szemerjai Református Egyházközség segédlelkészének igeolvasásával és áldásával vette kezdetét, majd a sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda adott elő korabeli huszárnótákat, Jakab Árpád karnagy vezetésével.

A Szilaj Hagyományőrző Egyesület szervezésében immár hetedik alkalommal került sor a női szíveket is megdobogtató Háromszéki Huszárbálra a sepsiszentgyörgyi Kolcza vendéglőben.

Posted by Zoltán Bedő on Monday, February 8, 2016

A sepsiszentgyörgyi Tanulók Palotájának „Batyus” Néptánccsoportja, valamint a mikóújfalusi „Murgó” Néptáncegyüttes vezette fel a táncrendet, akik Gáspár Attila és Pozna Gabriella oktatók tanításával Felcsíki és Dél-Dunántúli táncokat mutattak be, valamint Nyárád menti szólót táncolt Gál Anita Sepsibükszádról és párja Sorbán Csaba Mikóújfaluból.

A szervezők szerint a bál idén is sikeresnek bizonyult, örömmel tapasztalják, hogy igény van a háromszéki emberek körében az ehhez hasonló rendezvényekre és igéretük szerint számíthatunk a VIII. Háromszéki Huszárbálra is 2017-ben.