Hétvégén Vágta!

Hétvégén Vágta!

A Székely Vágta futamaira kialakított lovaspálya jó állapotban van, keddtől kezdődik a térrendezés, amikor Mátyás-korabeli köntöst ölt a terület, megtörténik a technikai szerelés, a legapróbb részletek is a helyükre kerülnek. Péntekre mindennek készen kell állni, hiszen érkeznek a lovak és a lovasok, kezdődik a Székely Vágta.

A Székely Vágta munkatársai már egy héttel az esemény előtt elkezdték azt apránként „felépíteni”. A Duna Televízió munkatársai már egyeztettek a helyszínen, hogy a felvételeken a legjobban élvezhető képet mutassák majd a nézőknek. Keddtől szépül a tér: a Mátyás-korabeli díszítés elemei a helyükre kerülnek, színt kapnak a fatuskók, lobognak a kis zászlók. Csütörtökön már a vásári sátrak és a jurták is épülnek, péntekre készen áll a tér fogadni a lacikonyhásokat, az árusokat, a kézműveseket, és természetesen az érdeklődőket. Akik csütörtökön és pénteken feltévednek az Óriáspince-tetőre, bekukkinthatnak a Mátyás, az igazságos tánc- és lovaspróbáinak kulisszái mögé is, hiszen a táncosok és a lovasok immár a helyszínen próbálják össze a darabot, péntek este 21:30-tól pedig a teljes produkciót, teljes felállásban is eljátszák.

erdekessegek-a-vagtarol

Érdekességek a galoppversenyről

Minden sporteseményen illik megemlíteni azokat a versenyzőket, esetünkben lovat és lovast, településeket, akik visszatérő „vendégek”, idén sokan vannak, némelyikük már jó helyezést is ért el a Vágtán. Visszatérő lovasok László Pál (Gyergyószentmiklós), Szabó Ferencz (Homoródszentpál), Bódi Albert (Kézdivásárhely), Kövér György (Kovászna), Zsigmond János (Lemhény), Ugron Attila (Nyujtód) és Jani András (Tusnádfürdő); ugyanakkor Bagoly Szabolcs és Fazakas János Alpár, ők viszont más települést képviselnek az eddigiekhez képest. Szabolcs Előpatak színeiben indul, János Sepsiszentgyörgyöt képviseli a Székely Vágtán. Az is érdekesség lehet, hogy három olyan ló is fut majd, akik értek már el eredményt a Vágtán, Timpex Amata (Lemhény) nemcsak a Székely Vágtát nyerte meg, de a Nemzeti Vágtán is negyedik helyen végzett; Villám (Nyujtód, korábban Csernáton) 2012-ben lett a harmadik, Dáriusz (Gyergyószentmiklós) pedig a tavalyi Vágtán futott be a második helyre.

Szekelyvagta

Üdvözöljük az újoncokat is, először száll ringbe Székelybós település, viszont nem bízza a véletlenre a szereplést: Mersuch Merengő nyergében André Mónika lovagol, aki rutinos zsoké, 2013-ban a harmadik helyet érte el a Székely Vágtán. Szintén új a mezőnyben Kézdiszentkereszt, Prezsmer Péter Lóránt, a versenyző viszont már tavaly is futott.

A legfiatalabb versenyzők Székely Nándor (Barót) és Szabó Ferencz (Homoródszentpál), mindketten 18 évesek, a legidősebb idén is id. Szabó Ferencz (Homoródszentpál), 56 éves. A női vonalat ezúttal csak André Mónika erősíti, de volt már arra példa, hogy az egyetlen női lovas vitte el a pálmát a lovasversenyben.