Harmadszorra is országos bajnok Bajkó Tibor

Harmadszorra is országos bajnok Bajkó Tibor

A hétvégén lezárult az országos fogathajtó bajnokság Marosvásárhelyen. Bajkó Tibor harmadszorra is bajnok sárga lipicai fogatával, elnyerve ezáltal a sportmesteri címet is. A csapatok versenyében a Krigel SK végzett az első helyen.

A cséffai és a szamosbetleni első helyezésekkel együtt, idén mindhárom fordulón a dobogó legmagasabb fokára álló Bajkó Tibort második helyen követi a szintén sportmesteri címet birtokló Rákoczi Gergő, egyéniben a harmadik helyen végzett Babó Kálmán fogathajtó.

A díjkiosztót követően, az idei bajnokot kérdeztük:

– Bajkó úr, mindhárom fordulót megnyerték idén, ezzel háromszoros országos bajnok és a fogathajtás sportmestere cím birtokosa lett. Mennyi munka eredménye ez?

“Az összes fogathajtó kolléga, akik hazánkban, Magyarországon vagy akár távolabbi országokban az élvonalban versenyeznek, a mindennapos munkát nem szabad elfelejtsék. Egyedüli kivétel a vasárnap, amikor minden rendes embernek illik szentmisére menni. Ezzel mi sem vagyunk másként, napi szinten dolgozunk lovainkkal. Nem hajszoljuk őket agyon, kettesfogattal hozzávetőlegesen egy órát, egyesfogattal valamivel kevesebbet, úgy negyven percet.
Nagy odafigyeléssel próbáljuk felépíteni a fogatot, főleg az olyan versenyekre, ahol nagy koncentrációra, komoly teljesítményre van szükség.

Ami a teljesítményt illeti, akárcsak több neves szakember, én is állítom, hogy amennyiben az eredmények kimagaslóak, ez hatvan százalékban a lovaknak köszönhető. Viszont ha nincs meg a várt eredmény, akkor a hajtó kezében, hozzáállásában, az edzéstechnikában kell a hibát keresni és azt orvosolni. Feltételezhetően jönnek majd az eredmények.
A fogatban itt van kedvenc lovam is, akit amikor megvettünk, hát sokan megmosolyogtak. Ezek a lovak nyertek három országos címet!

Egy nagyon rövid ünneplés után, teljes figyelemmel készülünk a hétvégi eseményünkre, a Székelyföldi Lovas Ünnepre, melyen keresztül reméljük, hogy minél több embernek tudunk egy lóközeli őszt kínálni.”

Az országos fogathajtó bajnokság marosvásárhelyi döntőjén készült képgalériánkat az alábbi képre kattintva tekinthetik meg.
Fotó: Iordache Melinda

A hétvégén a Marosvásárhelyi Méntelepen előszőr szerveztek Balkán kupát.
Erről is készített Melinda egy galériát:

A hétvégi döntővel lezárult a 2014-es fogathajtó bajnokság. Íme a végső eredmények:

 1. Bajkó Tibor, Krigel SK
 2. Rákóczi Gergő, Maks SK
 3. Babó Kálmán, Tulipán SK
 4. Orosz László, Krigel SK
 5. Bartha Eduárd, Lipicai SK
 6. Burca Florin, CS Romsilva
 7. Pop Paul, Lipicai SK
 8. Milin Milorad, CS Romsilva
  Pál Attila, Hipogrif SK
  Kádár Barna, Maks SK
  Nistor Nicolae, Tulipán SK
  Varga Roland, CS Romsilva
  Csoma Andrei, CS Romsilva

A csapatok versenyében:

 1. Krigel SK
 2. Lipicai SK
 3. CS Romsilva

 A díjátadóról készült képgaléria:

Szerző: Bartalis Melinda

Az erdelyilovas.ro fotográfusa és társszerkesztője. A lovak őszinte csodálója, a lovassportok rajongója, a fényképzés szerelmese, amatőr lovas. További írások...