Gyógynövényekről és lovakról- új rovat az erdelyilovas.ro oldalain

Gyógynövényekről és lovakról- új rovat az erdelyilovas.ro oldalain

gyogynovenyek-lovaknak-Gyógynövények segítségével embereket és állatokat gyógyítani nem a 21. század újdonsága, hiszen a növények gyógyító erejét már évezredek óta használják. Mégis, a modern gyógyászati módszerek  háttérbe szorították ezt a tudást, és a józan paraszti ésszel is felfogható egyszerű gyógymódok helyett bonyolult elnevezésű, különböző hatóanyagú gyógyszerek használatára szoktunk.

Azonban ha ismerjük a különböző növényi hatóanyagokat, ezek jótékony hatását, akkor ezen  alternatív gyógymódok sikeresen alkalmazhatóak a lovak ápolásában, kezelésében és gyógyításában. Ráadásul a gyógynövények ára nem vetekszik a gyógyszerek áraival.

Örömmel jelentjük be egy új, alternatív gyógymódokkal, a lovak egészségével foglalkozó rovat indítását az erdelyilovas.ro oldalain, melynek első szakmai cikke a jövő héten, hétfőn, szeptember 2.-án jelenik meg.

Márton Zsófia lóherbalista és lófitoterapeuta, a nagy sikerű Lóherba- Gyógynövények lovaknak és a Ló-aromaterápia- Illóolajok lovaknak c. könyvek szerzőjének cikkeit közöljük majd heti rendszerességgel, a Zsófia erdélyi együttmüködőjének segítségével.

 

Márton Zsófia saját lova betegsége miatt kezdte behatóbban tanulmányozni a gyógynövények és illóolajok titkait: “Egy szomorú véletlen hozta úgy, hogy a gyógynövényekhez fordultam segítségért, amikor lovam – immár 10 éve- köhögni kezdett.

Eleinte segítettek a szokásos gyógyszerek, ám állapota évről-évre egyre rosszabbá vált. Amikor már álló helyben fulladt, és a második állatorvos sem tudott bíztatni a kehesség gyógyíthatóságával kapcsolatban, akkor egyszerűen nem voltam hajlandó elfogadni a „tényt”, hogy végig kell néznem szerencsétlen állat szenvedését.

Marton ZsofiaEgy hirtelen ötlettől vezérelve kipróbáltam az egyik gyógyfüves könyvemben talált receptet. Akkoriban fogalmam sem volt a gyógynövényekről: nem tudtam hogyan kell adagolni őket, meddig adhatóak, mikor lehet várni a hatást, és hogy vajon bajt okozhatok-e velük. Tanácstalan voltam, egyáltalán meggyógyulhat-e a ló a gyógynövények segítségével. Bevallom, szinte teljesen elvesztettem már a reményt, amikor 2 hét után nagy meglepetésben volt részem.

A ló boxa egy reggelre tele volt a légutakból felköhögött ragacsos nyálkával. Amellett, hogy rosszul voltam a kellemetlen szagtól és látványtól, könnyek szöktem a szemembe az örömtől, mert felfogtam az eset jelentőségét. Meseszerű volt az egész: mintha varázsütésre eltűnt volna a korábbi évek rémálma: az orrfolyás, a köhögés, a fulladás. “- mesélte a szakember egy magyarországi lapnak adott interjúban.

Akkor határozta el, hogy ezt másoknak is tudniuk kell, és, hogy ezzel komolyabban szeretne foglalkozni.

“Első körben a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen védett diplomatémámat választottam úgy, hogy a lovak takarmányában felhasználható gyógynövényekről szóljon.

Diplomám sikerén felbuzdulva lovas cikkeket kezdtem írogatni lovas újságokba, majd a közelebbi ismerősök unszolására nekiálltam könyvet írni a témáról. Jó mókának tűnt a dolog, azzal együtt is, hogy keményen megdolgoztam a könyvvel. Később állatorvosi rendezvényeken, sőt állatorvostan hallgatóknak is tartottam az egyetemen előadást a lovaknak adható gyógynövényekről, illóolajokról.”

Az erdelyilovas.ro olvasói olyan szakmai, de érthető nyelvezetű cikkekre számíthatnak, olyan  esetek leírásaira, ahol egy beteg lovat gyógynövényekkel kezeltek, és az állat vagy teljesen meggyógyult, vagy tünetmentessé vált, vagy újra használatba lehetett fogni. Ugyanakkor gyógynövényekből készült receptek, az ezekhez járó tanácsok is helyet kapnak a rovatban.