Fogathajtó döntő Marosvásárhelyen

Fogathajtó döntő Marosvásárhelyen

A szokásos országos fogathajtó bajnokság döntőjének adott otthont a hétvégén a marosvásárhelyi méntelep melletti lóversenypálya. Ugyanott első alkalommal szervezték meg a Balkán-bajnokságot is, amelyre Románia mellett Görögországból és Szerbiából érkeztek a versenyzők.

A díjkiosztó ünnepséget követően dr. Kelemen Atillát kértük, értékelje a rendezvényt. A Román Lovas Szövetség fogathajtó szakosztályának vezetője elégedetten nyilatkozott. Elmondta, az országos bajnokság mellett, amelyet minden évben megszerveznek, az idén először a fogathajtó szakbizottság megszervezte a Balkán-kupát is, amelyen három balkáni ország vett részt: Románia, Görögország és Szerbia.

„Ez eddig teljesen új dolog, Európában talán ez volt az első Balkán-kupa, tehát nagyon örvendünk, hogy idejöttek a szerbek és a görögök és tudtunk egy ilyen versenyt szervezni” – fogalmazott Kelemen. A szakosztály vezetőjét a minőségről is kérdeztük. „A nemzetközi színvonal nagyon jó, van négy-öt olyan hajtó, akik már világbajnokságokon versenyeznek és ennek köszönhetően is nagyon magas volt a színvonal” – mondta.

fogathajto_verseny_ae_04

 

A Balkán-kupa is teljesítette az elvárásokat, a szervezőknek nem okoztak csalódást a hajtók. „A balkán-kupa olyan volt, amilyennek elképzeltük, hiszen a görögök, vagy a szerbek még soha nem versenyeztek nemzetközi versenyen, ez volt az első kilépésük, és azt hiszem, meg vannak elégedve a versennyel.” – válaszolta érdeklődésünkre dr. Kelemen Atilla.

A versenyről, a látottakról az érdeklődő marosvásárhelyiek közül többen is elmondták, hogy szép rendezvénynek lehettek szemtanúi, csupán azt sajnálják, hogy az esemény nem kapott kellő népszerűsítést, ezért sokkal kevesebben látogattak ki a lovaspályára, mint ahányan érdeklődnek a lovassportok iránt.

„Míg máshol igazi ünnep egy ilyen esemény a település, a falu vagy a város számára, Marosvásárhelyen alig lehetett hallani arról, hogy itt lovas rendezvényt szerveznek” – igazolta azt a hiányérzetet többnek is a véleménye, akivel elbeszélgettünk a látottakról, a különleges hangulatról. A jelenlevők között nagyon sok családos, kisgyerekes volt, akiknek külön élményt jelentett megcsodálni a lovakat, a fogatokat, a hajtók elegáns viseletét. A bátrabb gyerekek felültek egy-egy fogatra vagy akár a lovakkal is barátkoztak, simogatták azokat. Volt aki a hajtó ügyessége, eleganciája mellett a fényes szőrü, jól ápolt, egészséges, energikus állatoknál a fegyelmet, az önuralmat értékelte a leginkább. „Egy helyben állni majdnem egy órán keresztül, vagy többször is egymás után megtenni a rövid utat a díjazás helyszínén. Finoman poroszkálni, pontosan fordulni jobbra, illetve balra, tűrni az égető napsütést, kedvesen viselni a gyerekek lelkes érdeklődését és a felnőttek kíváncsiságát, a lóbarátok csodálatát, a véletlenül odacsöppent bámészkodók nézelődését, ez nagy intelligenciára és fegyelemre utal” – fogalmazták meg többen is észrevételeiket.

 

Képgaléria Antal Erika fotóival: