Fogathajtó bajnokság: első forduló eredményei

Fogathajtó bajnokság: első forduló eredményei

Vasárnap délután lezárult a fogathajtó országos bajnokság első fordulója Marosvásárhelyen. 

A háromnapos versenysorozatra 13 versenyző nevezett, összesen 14 fogattal. Pál Attila, a Hipogriff SK hajtója, két fogattal jelent meg a marosvásárhelyi méntelep versenypályáján.

Az idei bajnokság, az előző évekkel ellentétben, mindössze három fordulóból áll majd, júniusban Szamosbethlenben, majd ősszel újra Marosvásárhelyen versenyeznek a fogatok.

Ugyancsak érdekessége az idei szezonnak, hogy a címvédő Bajkó Tibor (Gyergyószentmiklós, Krigel SK) idén nem indul fogatával a megmérettetéseken. A Gyergyói Hírlapnak elmondta “A civil munkája, vállalkozása úgy alakult, hogy előre tudható, ebben az évben nem lenne annyi ideje, lehetősége edzeni, gyakorolni fogatával, készíteni lovait a megmérettetésekre, amennyire korábban lehetőség volt, és amennyi szükséges ahhoz, hogy a versenyeken úgy teljesítsen, ahogyan szeretné.”  

Versenyzés helyett azonban Bajkó Tibor és felesége Ildikó az elmúlt hétvégén még fontosabb szerepkörben voltak jelen: mint pályaépítők, a verseny társszervezői voltak. Bajkó “az elmúlt időszakban nemzetközi pályaépítő képesítést szerzett, és így ő alakíthatja ki a versenypályákat a hazai versenyeken, de cél az is, hogy a lehetőségek függvényében minél több nemzetközi versenyen is részt vegyen, tapasztalatot szerezzen és bizonyítson is ebben a minőségében.” (Gyergyói Hírlap).

A hétvégén lezárult háromnapos verseny, és ugyanakkor az országos bajnokság jelenlegi első három helyezettje:

1. Pál Attila, (II. fogat), Hipogriff SK
2. Bartha Eduárd,  Lipicai SK
3. Kádár Barna, Maks SK

A hétvégi, és a bajnokság további szakaszaiban nyújtott teljesítmények alapján áll össze majd az országos válogatott is, amely a szeptemberben megszervezett világbajnokságon képviseli Romániát. Az ideiglenesen visszavonult Bajkó címvédőként, kerettag lenne.

A teljes eredménylista itt érhető el.

A szombati maratonhajtáson készült képgalériánkat az alábbi képre kattintva nézheti meg.

Fotó: Iordache Melinda