Fogathajtás

Fogathajtás

A legrégebbi múltra visszatekintő sportok egyike a fogathajtás (Driving)fogathajtas_Gyergyo, hiszen már az ókori görög Olimpiák versenyszámai között is szerepelt. Az első szakszerűen megörökített kocsiverseny Homérosz Iliászában olvasható.

A kocsiversenysport a római császárok korában óriási méreteket öltött. A Circus Maximus Augustus császár korában 150.000 néző, Domitianus uralkodása alatt 385.000 néző befogadására volt alkalmas.

“A lovakat jóval azelőtt hajtották, hogy lovagolták volna.” Miután járművek elterjedésével, a lóra, mint elsődleges szállítási mód, már nem volt szükség, a fogathajtás egy gyorsan növekvő sporttá alakult.

A fogathajtás a legrégebbi lovassport, ám szervezett sportként alig egy évszázada létezik. Csupán1970-ben tette hivatalos sportággá a Nemzetközi Szövetség (FEI), melynek határozata értelmében az első hivatalos Európa Bajnokságot 1971-ben éppen Budapesten rendezték, négyesfogathajtó kategóriában.

Ebben a sportban a lovas nem a ló hátán ül, hanem egy, a lovak által húzott kocsin foglal helyet. A kocsit egy, egy pár, vagy négy lóból álló fogat húz.

A modern fogathajtó versenyek három versenyszámból állnak. A fogathajtás szabályai szerint a díj-, maraton- és akadályhajtásból álló versenyszámokban a hibapontok végösszege adja a végső sorrendet. A bajnokot az összetett eredmények alapján hirdetik ki.

A fogathajtás az egyik legelterjedtebb, és magyar szempontoból az egyik legsikeresebb lovassport.  Fogathajtóinkat jelenleg a világ élvonalában jegyzik.

Erdélyben is több fogathajtó sikeres tevékenységéről tudunk, akik országos és nemzetközi versenyeken is komoly eredményekkel büszkélkedhetnek. Sikereikről az erdélyilvas.ro oldalain rendszeresen beszámolunk majd.

Forrás: www.fei.org, www.lovasok.hu, www.lovasszovetseg.hu, www.atelaje.ro