Székelyvécke készen áll a lovasok fogadására

Székelyvécke készen áll  a lovasok fogadására

erdélyilovas.ro: Közeleg a székelyvéckei lófuttatás dátuma: Május 25. Készen állnak a lovasok, illetve a közönség fogadására?

Ferenczi Margit: A szervezéssel most már napirenden vagyunk. Nagyon sok munkát és energiát fektettünk bele, de készen állunk a vendégek és a lovasok fogadására. A lovasok nagy része már péntek este megérkezik.

Amit érdekesség képpen hozzá fűznék és aminek nagyon örvendünk, hogy a közönség részéről is többen lóháton jönnek. Különböző falvakban közös találkozók vannak megbeszélve, ahol a lovasok egymáshoz csatlakoznak. Nekik a pénteki nap is egy külön élmény lesz, a találkozás és a közös lovaglás élménye.

 

erdélyilovas.ro: A Marosszéki Lófuttatás dátuma Május 25. Ez egy napos rendezvény, vagy egész hétvégés programokkal várják a közönséget?

Ferenczi Margit: Figyelembe véve, hogy első alkalommal szervezzük meg a Marosszéki lófuttatást, egy napos rendezvényről van szó. Ellenben ez a nap izgalmasnak és színesnek ígérkezik, mert a lovas programok mellett számos más kulturális programmal készültünk. Bízunk benne, hogy sikeres lesz, akkor pedig elgondolkodhatunk azon, hogy jövőre két naposra bővítsük.

 

erdélyilovas.ro: Talán vannak érdeklődők, akik az ország más területeiről is szeretnének kilátogatni az első Marosszéki Lófuttatásra. Hol lesz megszervezve a verseny, illetve hogyan lehet odajutni?

Ferenczi Margit: Igen, vannak érdeklődök az ország különböző területeiről. Székelyvécke (románul Vețca) Maros megyében van, Székelyszállás és Magyarzsákod tartozik hozzá.

A Marosvásárhely vagy Segesvár felől érkezők Balavásárnál (románul Bălăușeri) térjenek Szováta irányába, majd Gyulakután (románul Fântânele) a hőerőmű elhagyása után rögtön térjenek jobbra Székelyvécke irányába, onnan 10 km van még hátra.

 

erdélyilovas.ro: Milyen programok várják a közönséget?

Ferenczi Margit: Délelőtt a futamok, a délután folyamán pedig számos kulturális programmal készültünk, mint pl. a marosszentkirályi Vadrózsa néptáncegyüttes előadása, Erdély különböző vidékeinek táncaival; gyerekprogramok; Huszár Ákos patkolókovács bemutatója; Benkő József történész előadása a katonai hagyományőrzésről.

Továbbá I. és II. világháborús magyar egyenruhák és felszerelések bemutatásával (Marosvásárhelyi 23. Magy. Kir. Határvadász Hagyományőrző Csoport tagjainak közreműködésével); operett slágerek Boros Emese, Trozner Kincső, Szabó Levente és Buta Árpád Attila előadásában; Baranta harcművészeti előadás; honfoglalás kori viselet és harci bemutató a Kerecsensólyom Hagyományőrző Egyesület hozzájárulásával és a Mezőcsávási fúvószenekar előadása.

 

erdélyilovas.ro: Természetesen a fő látványosság maga a lóverseny lesz. Hogyan lesz ez lebonyolítva, illetve mikor kezdődik/ ér véget?

Ferenczi Margit: A program reggel tízkor kezdődik gyülekezővel Székelyvécke központjában. Az előfutamok, a középfutamok és a döntő számításaink szerint délután 16 óráig lejárnak.

A lebonyolításról röviden annyit, hogy a futamok résztvevői kisorsolt számú rajthelyről, álló helyzetből startolnak. A futamban vágta jármodban, egymás akadályozása nélkül kell részt venni. A lovasok a versenypálya teljes területét igénybe vehetik a futam során, a lovak és egymás testi épségét nem veszélyeztetve.

 

erdélyilovas.ro: A versenyzők milyen településeket, megyéket képviselnek?

Ferenczi Margit: Itt kihangsúlyoznám, hogy lovasaink nem településeket vagy megyéket fognak képviselni. Egy településről akár többen is jelentkezhetnek, van is erre példánk, pl. Marosvásárhelyről négy ló-lovas páros iratkozott be a versenyre. A futam győztese az a ló- lovas páros, aki a versenytáv teljesítése után elsőként halad át a célvonalon.

 

erdélyilovas.ro: Tudnak bármit mondani a benevezett lovakról? Milyen fajtájú lovakkal regisztráltak többségében?

Ferenczi Margit: Nagyrészt közönséges lovakat regisztráltak. Nincs közöttük profi ló- és lovas sem. A Marosszéki lófuttatás nem egy magas szintű galopp verseny.

 

erdélyilovas.ro: A visszajelzések alapján, milyen látogatottságra számítanak?

Ferenczi Margit: Pontos számokról sajnos nem beszélhetünk, mert ez az első alkalom, hogy megszervezzük a Marosszéki lófuttatást. Azt viszont bátran mondhatom, hogy sokkal nagyobb az érdeklődés, mint amire számítottunk.

Ezt abból tudjuk, hogy a közönség és a sajtó részéről rengeteg elismerés és kedves visszajelzés jut vissza hozzánk mind a maros megyeiektől, mind más megyékből.
Ezek a pozitív vélemények megerősítenek abban, hogy érdemes volt két hónapon keresztül keményen dolgozni.

Találkozunk Május 25.-én Székelyvéckén az I. Marosszéki Lófuttatás helyszínén.