Féreghajtó gyógynövények lovaknak

Féreghajtó gyógynövények lovaknak

A népi gyógyászatban nagy figyelmet szenteltek azoknak a növényeknek, melyekről azt tartották, hogy kihajtják a férget a haszonállatból.

Némelyik növényről ma már tudjuk, hogy mérgező hatású, de számos herba (pl. izsóp, kakukkfű, fokhagyma) biztonsággal adható a lovaknak, kutyáknak, macskáknak.

A Fitocavallo összeállított egy receptet, amely féregűző hatásukról ismert gyógynövényeket tartalmaz. Nem ajánljuk a féreghajtók 100%-os kiváltását az amúgy egészséges állatoknál, de a gyógyszerekre érzékeny lovaknál (biztos jele ennek a szem bepirosodása, könnyezés a kezelést követően, netán májgyulladás) alternatívaként célszerű gyógynövényekkel védeni az állatot a parazitáktól.

Mint oly sok más gyógyszeres beavatkozásban, így a lovak féreghajtásában is sokan szeretnének valami természetesebb módszert alkalmazni a tabletták és paszták helyett, amelyeket egyes lovaknak nehéz beadni, és amelyeknél időnként beszámoltak már kólikáról, vagy patairha-gyulladásról mellékhatásként.

A féreghajtás azért fontos, hogy a férgek ne tudjanak a lovak testében megtelepedni, mert ott számos, akár igen súlyos betegséget okozhatnak.

fitocavallo 1 - IM

Azt, hogy lovunk fertőződött-e, sokszor sajnos nagyon nehéz megállapítani. Figyelmeztető jel lehet a farokrépa hosszúszőreinek kidörzsölése, a csillapíthatatlan hasmenés, a has felpuffadása vagy a normális takarmányfelvétel melletti súlycsökkenés. Azonban e jelek hiányában is lehet férges a ló. A trágyában mozgó paraziták látványa már nem sok félreértésre ad okot: ebben az esetben azonban javasolt inkább a drasztikus gyógyszeres féreghajtás, és legfeljebb ismétlésként a gyógynövényekre hagyatkozni.

Versenylovak és olyan lovak esetében, amelyekkel gazdájuk gyakran jár közösségbe, lehet nagy a fertőződés veszélye. A túl gyakori gyógyszeres féreghajtást érdemes időnként gyógynövényekkel helyettesíteni. Ez akkor is bevált módszer lehet, amikor egy frissen féreghajtott állományba új ló érkezik, és nem volna szerencsés ismét a összes lovat az istálóban erős gyógyszerrel féreghajtani.

A hatékonysággal kapcsolatban megemlítendő, hogy meglehetősen sikeresnek bizonyult a gyógynövények e speciális keveréke az eddigi tapasztalatok alapján. Ez a recept kiegészíthető még a HEPA májregeneráló recepttel is (tehát egyszerre két féle receptet kap a ló), amikor hosszabb ideje kap az állat erős gyógyszereket. Hiszen a féreghajtás nem barátja sem a májnak, sem a bélnyálkahártyának, de egy olyan szükséges rossz, ami védi a ló egészségét, életét.

fitocavallo 2 - IM

Vitatható, hogy a gyógynövények mennyire hatékonyak a féregűzésben. Bár számtalan népgyógyászati megfigyelés igazolja, hogy egyes gyógy- és mérgező növények komoly féreghajtó hatással rendelkeznek, használatuk mégis háttérbe szorul. A terápiás és a mérgező (toxikus) dózis ugyanis meglehetősen közel van egyes növények esetében (pl. gilisztaűző varádics), így használatuk nem lenne biztonságos.

A DEVOR receptben szereplő gyógynövények biztonságosan használhatóak, akár fiatal (legalább 2 éves) csikóknál is. Hatékonyságuk akkor mérhető, ha a kezelés előtt és után székletvizsgálatot végeznek, a féregfertőzöttség kimutatására. Ezek a vizsgálatok jelenleg nem történtek meg, így aki természetes féregűző szert keres lovának, annak azt javasoljuk, hogy legalább évente egyszer vagy kétszer maradjon a hagyományos, szintetikus készítményeknél, és csak az év többi féreghajtását bízza a herbákra.

Fitocavallo DEVOR gyógynövény-keverék por
Összetétel Tökmag, fokhagyma, kömény, fehér üröm, izsóp, kakukkfű, diólevél, borsmenta + kasvirág (Echinacea).
Töltő tömeg DEVOR REHA 1000gDEVOR START 1200g kb. 30 napra elegendő mennyiség.
Adagolás DEVOR START: 2 x 20g lovaknak, 2x15g póniknakDEVOR REHA: 2 x 15g lovaknak, 2x10g póniknak Adagolópoharat nem tartalmaz a csomag.A címkén fel van tüntetve az adagolás.
Javasolt etetési időtartam Minimum: 1 hónap Maximum: 2 hónap, utána 3 hét szünettel.

Ha szeretné kipróbálni a receptet, akkor a DEVOR-START recept és a DEVOR-REHA recept gyógynövényeit összekeverve, megvásárolhatja a következő magyarországi WEBSHOP-ban.

forrás: Márton Zsófia gyógynövényes receptjei / fitocavallo.hu
fotók: Iordache Melinda