Fedeles lovarda épül Csíkszentsimonban

Fedeles lovarda épül Csíkszentsimonban

Szent László fedett lovardát építenek Csíkszentsimonban a Böjte Csaba vezette Szent Ferenc Alapítvány gyerekotthonának udvarán a magyar kormány támogatásával. A lovarda alapkő letételén szeptember 17-én, szombaton részt vett Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Zsigmond Barna Pál főkonzul, Kolozsvári Tibor tanácsos, Kozma István és Gergely András polgármesterek.

Potápi Árpád köszöntötte a Böjte Csaba otthonban élő gyermekeket, hiszen elsősorban értük van ez a fejlesztés. Kifejtette, tavaly ellátogatott az otthonba, megtapasztalta, hogyan élnek itt a gyermekek, akkor fogalmazódott meg az az ötlet, hogy építsenek fedett lovardát, mivel az időjárás nem mindig megfelelő a lovaglásra. Kérte a vezetőséget, hogy nyújtsanak be pályázatot, megtették így 9 millió forint támogatást kaptak a magyar kormánytól a lovarda elkészítésére, az épület összesen 12,5 millió forintba fog kerülni.

– Ez a lovarda, ha elkészül majd nem csak az otthonban élő gyermekeké lesz, hanem mindazok bázisa is, akik szeretik a lovakat. Növekedni fog a lovak száma, számos fiatal tanulhat majd itt lovagolni, akár lovas edzői szakképesítést is szerezhetnek. Egyre kevesebben vannak, akik értenek ehhez a szakmához, pedig egyre nagyobb az igény iránta, és a befektetés ez által fog megtérülni – fejtette ki az államtitkár.

fedettlovarda_2016szept17-2

Borboly Csaba megköszönte a magyar kormány által nyújtott támogatást, elmondta, vannak olyan esetek, amikor szükség van valamire, de az itteni törvények okozta akadályok miatt nem tudják megoldani, és ilyenkor szoktak segítségért fordulni a magyar kormányhoz.

– Igény van erre  lovardára, mert sokan szeretik térségünkben a lovakat, mert a magyar emberhez hozzátartozik a ló, segít abban, hogy közelebb kerüljünk a természethez – fejtette ki a megyeelnök beszélve arról is, hogy miért előnyösebb elsajátítani egy szakmát, mint irodai munkát vállalni, hiszen számos jól megfizetett szakma van, ezért is foglalkoznak a mezőgazdaság és a lovaglás oktatásával.

Kolozsvári Tibor elmesélte, három évvel ezelőtt jöttek ide először, akkor kezdték el végig gondolni a gyermekek jövőjét. Hozzátette, társadalmi felelősség vállalási szerepük van, céljuk, hogy szolgálni tudják az itt élő gyermekek javát.

Az alapkövet Bilibok Géza atya áldotta meg, megköszönte Istennek, hogy az emberekre bízta ezt a világot, felhívta a figyelmet arra, hogy minden élet érték és kérte a résztvevőket, hogy legyenek hálásak mindenért.

Az ünnepség részeként Potápi Árpád és Kolozsvári Tibor üzenetet fogalmazott meg, amelyet leírtak egy papírra, ezt egy dobozta tették, amit időkapszulaként az alapkőbe helyeztek. Az államtitkár üzenete a jövőnek: a magyarság és a lovaglás évek óta elválaszthatatlanok, örülök, hogy ebben az otthonban lovas oktatást tesznek a gyermekek tarisznyájába. A rendezvényen részt vettek a Mátyás huszárok is, a magyar és a székely himnuszt a Csíkszentsimoni Fúvószenekar kíséretében énekelhették el a jelenlévők.

 

Csíkszereda, 2016. szeptember 18.