“Fázik-e a ló?” Néhány szó a lovak tartásáról

“Fázik-e a ló?” Néhány szó a lovak tartásáról

Egész évben, de főleg a hideg, nedves évszakban feltevődik a kérdés hol, hogyan tartsuk lovainkat, szabadban, istállóban, milyen az ideális hőmérséklet, fázik-e a ló?

Nem lehet, és nem is célunk, senki nézőpontját vitatni, megváltoztatni, inkább vegyük sorra a különböző tartástechnológiák előnyeit, hátrányait. Nem biztos hogy az jó a lovunknak, ami nekünk kényelmesebb – való igaz, hogy lovainknak az a jó, ha szabadban, legelőn vannak, de igaz-e ez esőben hóban, szélben is?

A tartástechnológia nagyon széles skálán mozog, és egyik módszert sem lehet rossznak, helytelennek bélyegezni, mindnek megvan az előnye és a hátránya.

Hagyományos istálló-tartás
A parasztgazdaságokban a ló az istállóban kap helyet, állásban (bekötve). A ló egész nap a gazda melett dolgozik, általában estére kerül az istállóba, ahol pihenget és táplálkozik. Be van ugyan kötve, de napi mozgásigénye maximálisan ki lett elégítve. A hagyományos, kötött tartás nem káros a ló fizikai-szellemi állapotára, amikor is csak pihenni és táplálkozni van bekötve, napi pár órára.

bokszos tartas

Bokszos tartás
A bokszos tartást jobbnak minősítik, mint a bekötött tartást, de a ló mozgásigényét nem igazán tudja kielégíteni a rendelkezésére álló 9-20 nm. Pihenésre alkalmas a boksz, de a rendszeres munkát, mozgatást, karámozást nem lehet, nem szabad kihagyni. Egy hetekig bokszban tartott és ritkán, heti 1-4 alkalommal használt lónál nagyon megnő az ínsérulések, balesetek, légzőszervi megbetegedések, allergia veszélye.

Az istálló hőmérséklete 8 -12oC-on ideális, télen jobb ha zéró o körül mozog, mint egy meleg, de párás, fülledt helyiség. A ló jól tűri az alacsony hőmérsékletet, legjobban a 4-15 oC tartományban érzi jól magát. Nem véletlen az őszi-tavaszi sárlási periódus. A -15 oC sem jelent különösebb gondot neki, azonban ez nem jelenti azt, hogy nincs hatásssal a szervezetére, hosszú távon okozhat problémákat.

Kifutós bokszok
A kifutós bokszok kialakításával megpróbálják kivédeni a bokszos tartás hátrányait. Ez jobb a lónak, de egy 50-150 nm-es kifutó nem oldja meg a problémákat, a kifutó poros felületén nem marad meg a fű, területe csak álldogálásra, andalgásra elegendő. Nagyon jó tartási mód, de a napi mozgatást, fokozatos terhelést nem lehet, nem szabad kihagyni, elhanyagolni.

lotartas

Szabadtartás
A szabadtartás napjainkban egyre jobban terjed, valóban ez a legjobb a lovaknak, mert ők szabadon szeretnének élni, de nem kellene szem elől téveszteni a lovaink genotípusa és fenotípusa közti különbséget.

A szabadtartás jó, mert a lovaink ősei szabadon éltek, csakhogy azóta mi, emberek elkezdtük megváltoztatni őket, legyenek magasabbak, legyen hosszab a lábuk, más a színük, stb. Ezért, az évezredes domesztikációt figyelembe véve, szabadtartásban lovat tartani csak nagyon nagy kiterjedésű területen szabad, ahol lehetősége van megkeresni a szélvédett helyeket, a völgyeket, ahol a téli hidegben is pár fokkal melegebb van.

A lovaknak nem jó, ha egy általunk nagynak ítélt, pár száz- vagy ezer nm-en, esetleg néhány hektáron kell az időjárás viszontagságait kibírniuk. Jelentősen megrövidítheti a használhatoságukat, majdnem biztos az időskori veseproblémák jelentkezése.

Vannak fajták, melyek a szabadtartást -főleg az erdélyi időjárási viszonyok között- nehezen tűrik (angol telivér), de mindenképpen érdemes az esős, hideg periódusra szélvédett, száraz helyet biztosítani a lovainknak.

Ha szabadtartásban, nagy karámban lévő lovak nem használják a beállót, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs rá szükségük, valószínüleg az elhelyezése nem szerencsés. Téli, nedves periódusban arra is fokozottan figyelni kell, hogy haszálat után lovainkat szárazra léptetve vigyük a pihenőhelyükre.

– Köntés Ernő –