Esőben is lovagoltak Kolozsváron

Esőben is lovagoltak Kolozsváron

Szeptember 5-6. között, Lőrinc fordulónapjára szervezte a 2. Kolozsvári Magyar Lovasnapokat Tunyogi Béla, a kolozsvári Szilaj Lovastanya vezetője.

A szombat hajnali több órás esőzés után néhány órát sütött csak a nap Kolozsvár fölött, messzemenően a dombtetőn tartózkodó csikósok ostorcsapkodásának köszönhetően: tudvalevő, hogy az ostorcsapás tisztítja a teret, levegőt, és javítja az időjárást. Bár az egyre kitartóbban permetező eső megtizedelte az egybegyűlteket, a lovak szerelmesei és a magyar virtust hordozók kitartóan követték a szombati gazdag programot.

II. Kolozsvari magyar lovasnap 1

II. Kolozsvári Magyar Lovasnapok / Foto: Pásztor Kriszta

Láthatáron a Nemzeti Vágta
„Amíg van magyarság Kolozsváron, akit megmozgatni, addig lesznek lovasnapok – évről évre egybe jobban, egyre gazdagabb műsorral kívánjuk megszervezni a kolozsvári lovasnapokat” – tudtuk meg Tunyogi Bélától két műsorszám és két kósza eső között a Kerekdombon.

A másodszorra megszervezett Kolozsvári Magyar Lovasnapokon számos új műsorszámmal kedveskedtek a Turul Íjász Hagyományörző Egyesület tagjai: vágtaverseny, baranta bemutató, sólyomröptetés, rönkhúzás, közösségi vetélkedő, nyílzápor és galambröptetés is volt műsoron, a kicsiknek pedig zokniló-készítés, majd a zokniparipákkal díjugratás, bábjáték és bűvészmutatvány.

II. Kolozsvári Magyar Lovasnapok / Foto: Pásztor Kriszta

II. Kolozsvári Magyar Lovasnapok / Foto: Pásztor Kriszta

Tervek közt szerepel, hogy 2-3 éven belül megépítsenek egy olyan pályát, amin már a Székely Vágtához hasonlóan, a Nemzeti Vágtára lehessen előfutamokat, selejtezőket szervezni. Tunyogi elmondta, Kolozsvár elég nagy város ahhoz, hogy egy ilyen pályát év közben is el tudjon látni eseményekkel, sportrendezvényekkel, lévén, hogy a lovassportok iránt egyre nő az érdeklődés. Az ősmagyar harci művészetek és vadászszokások hasonlóképp ennek a lovaskultúrának a részei, amelyekkel szívesen ismerkedik a többségi közösség is.

II. Kolozsvári Magyar Lovasnapok / Foto: Pásztor Kriszta

II. Kolozsvári Magyar Lovasnapok / Foto: Pásztor Kriszta

A főszervező elmondta, idén számszerűleg már több támogatót tudhat magának az esemény, hiszen a 10 lejes belépőjeggyel minden érdeklődő személyesen járult hozzá a lovasnapokhoz. „A személyes, emberközeli hozzájárulás fontos, mi nem kívánunk magunk mellé úgynevezett „pénzgyári támogatókat”, akik ezer lejért a mi hírnevünkre pályáznak” – fogalmazott a főszervező, hozzátéve, hogy számít a magyarság támogatására.

II. Kolozsvari magyar lovasnap 4

II. Kolozsvári Magyar Lovasnapok / Foto: Pásztor Kriszta

Nyereg nélkül jobb
A szombat kora estéjére tervezett fénypontja a napnak: Pászka Lehel és Kodolányi Réka bemutatója vasárnapra halasztódott a teljesen szétázott pálya miatt, így az első lovasnapot Ilyés Kinga és Klarisza testvérpáros lovasbemutatója zárta. Kinga nyereg, kengyel és kantár nélkül lovagolta meg a fekete Táltost, mondván, sokkal jobban lehet így érezni a lóval való össszhangot. Klarisza pedig a hófehér sportpónit, Blankát teljes sportlovász szerelésben ülte meg, a lányok a kétféle lovaglás közötti különbségekre hívták fel a figyelmet. A lovaspáros csodálatos összhangban lépte, járta, ugratta, táncolta és vágtázta a pályát, miközben teljesen elázott ló is, lovas is, közönség is.
Vasárnap rendhagyó történelemórával kezdik a napot a kolozsvári Szilaj Lovastanyán, továbbá néptánc, paraszttriatlon, fogathajtó verseny, nyílzápor és galambröptetés van műsoron, illetve, ha az időjárás megengedi, 13 órától Pászka Lehel és Kodolányi Réka lovasíjász bemutatója.

II. Kolozsvari magyar lovasnap 6

II. Kolozsvári Magyar Lovasnapok / Foto: Pásztor Kriszta

Szárnyas fegyverek
A lovasnapok egyik fénypontja a hagyományos magyar vadászati stílusok egyikét emelte ki: a sólymászkodást. A Budapest mellől, Ecserről érkező sólymász-páros: Bódis Gergely és Nyeső Szintia elkápráztatta közönségét a velük együtt élő, utazó ragadozómadarakkal: Csengével és Samuval, két amerikai héjjával.

A „szárnyas fegyverekről”, amelyek a bemutatón alig 2-3 centiméternyire repültek a közönség feje fölött, megtudtuk, napi 10-12 órás törődést, nevelést igényelnek, így teljes összhangban tudnak együttműködni gazdájukkal.

Képgaléria Sebastian Cornea felvételeivel: