Erdővidéki Huszárbál harmadszorra

Erdővidéki Huszárbál harmadszorra

A XXIII. Erdővidéki Közművelődési Napok keretében, harmadik alkalommal szervezték meg a már hagyományosnak mondható és nagy népszerűségnek örvendő Huszárbált. A kezdeményező és egyben főszervező Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület harmadik éve kívánja éltetni és népszerűsíteni a katonai- és huszár hagyományokat Erdővidéken is. Figyelembe véve az előző évek tapasztalatait, visszajelzéseit, statisztikai adatait, szükségleteit és igényeit, sikerült egy talán a korábbi éveket is felülmúló, sikeres bált megszervezni – emelte ki Jakab Kevend István hő. huszár kapitány, a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület elnöke.

fotó: Iordache Melinda archív

Az Erdővidéken, Barót központtal működő huszárcsapat – ami szintén a főszervező Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület részét képezi – oroszlánrészt vállalt az idei bál létrejöttében. Amint azt Dávid Gábor hő. huszár hadnagy kiemelte, külön köszönet illeti az önzetlen segítségért a város polgármesterét Lázár Kiss Barnát, valamint Demeter László történész-múzeulógust, a Baróti Gál Mózes Közművelődési Egyesület elnökét, de a város lakosságának támogatása, lelkesítése is erőt adott a szervezők munkájához.

Az idei bál, ahogyan a korábbi években is, első sorban az erdélyi és anyaországi katonai hagyományőrzők összehívását és közös szórakozását kívánta erősíteni, azonban a hagyományok népszerüsítése az erdővidékieket is szép számmal vonzotta, és a 170 bálozónak ismét a Kászonújfalusi Hagyományőrző Népi Zenekar biztosította a jó hangulatot és a talp alá valót. Szép számmal érkeztek katonai hagyományőrző egyesületek Erdély különböző részeiből és az anyaországból, úgy mint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség küldöttsége, a Szegedi 3. Honvéd Zászlóalj, a Somogyi Huszárok, az Erdőszentgyörgyi VI. Württemberg Sándor Huszárezred tagjai, a Csíkszéki Gál Sándor Huszáregyesület, a Szilaj Hagyományőrző Egyesület, a Székelyudvarhelyi Hagyományőrző Székely Huszárezred, a Homoródmenti Hagyományőrző Hannover Huszárok, a Homoródmenti Vörös Drabantok, a Szovátai 15. Mátyás-huszár Egyesület, a Sagittis Siculorum Egyesület és nem utolsó sorban a Történelmi Vitézi Rend.

A bált szervező Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület kitüntette az elmúlt évben az egyesületért kimagasló munkát végző személyeket, így tiszteletbeli tagjává fogadta Nagy Hajnalkát, valamint Demeter László történész-múzeulógust, a Baróti Gál Mózes Közművelődési Egyesület elnökét. A 2016 évre őrmesterré nevezte ki Sepsiszékre Költő Norbertet és Sala Norbertet, Kézdiszékre Varga Tamást és Erdővidékre Ferenc István-Róbertet. A Székely Virtus érdemérmét az idén Sala Zsolt honvéd-tüzér főhadnagy nyerte el az Erdélyi Gyalogos Hagyományőrző Katonai Kiképzőtábor megszervezéséért Málnásfürdőn, Pál Olivér huszárhadnagy a Székely Virtus huszáregyenruháinak fejlesztésében vállalt áldozatos munkájáért és Dávid Gábor az egyesület edővidéki huszárcsapatának ujjászervezéséért kapott kitüntetést, amelyet egy évben legtöbb öt személynek ad az egyesület.

A bál fénypontja a szintén hagyományosnak mondható huszár avatás volt, amely jól meghatározott etikett és szabályrendszer szerint működik. Idén 10 regruta lett beavatva, és fogadták maguk közé bajtársukká a hagyományőrző huszárok.

Fotó: Iordache Melinda archív

Fotó: Iordache Melinda archív

Az Erdővidéki Huszárbál jövőjéről Jakab Kevend-István hő. huszárkapitány és a szervező egyesület elnöke elmondta, mindenképp folytatódni fog és jövőben is megszervezésre kerül, hiszen nagy népszerűségnek örvend évről-évre, és talán az egyik legnagyobb kulturális rendezvénnyé fejlődött Erdővidéken és szerves részévé vált az Erdővidéki Közművelődési Napoknak. A 2016. évi bál szervezési előkészületei már gyakorlatilag el is kezdődtek – zárta gondolatait az elnök.