Erdélyi Lovastáborok. 2 rész: lovas, és népi hagyományőrzés az Állatbarát Lovaskert lovastáborában

Erdélyi Lovastáborok. 2 rész: lovas, és népi hagyományőrzés az Állatbarát Lovaskert lovastáborában

339364_420627184656194_1336761276_oCikksorozatunk soron következő részében egy újabb lovastáborról adunk hírt olvasóinknak.

Miután a 2013.-as Erdélyi Lovastáborok című sorozatunk első részében az izlandi lovakkal oktató Izlandi lovarda gyerektáborát mutattuk be, ezúttal egy olyan különleges lovastábor kiírását osztjuk meg az erdélyilovas.ro olvasóival, mely főként a népi hagyományaink megőrzésére, a természet- és lóközeli életmódra neveli a résztvevő gyerekeket.

 

A gyergyószentmiklósi Állatbarát Lovaskert Hagyományörző lovastáborának fő célkitűzései a „lovas, kézműves és népi hagyományaink felelevenítése és tovább éltetése, magyarságunk és nemzeti identitástudatunk erősítése felnövekvő gyerekeinkben.”

Az augusztus 4-9. között megszervezésre kerülő lovastábort távol a város zajától, a 4-es kilométer térségében, a Csata-Székely kulcsos házban szervezik, tágas teret biztosítva a tevékenységek lebonyolitására és a lovak karámozására. A 20 – 25 gyereket foglalkoztató tábort 6-14 éves gyerekek számára szervezik.

A hagyományőrző tábor különböző tematikákra csoportosított tevékenységekkel kívánja hitelesen bemutatni a résztvevő gyerekek számára az őseink természet- és lóközeli életmódját, ugyanakkor célja a lovas sportok és hagyományörző tevékenységek népszerűsítése és terjesztése is. A mindennapi tevékenységek közt szerepelnek a harcászati és nemhagyományos történelem órák, a népi játékok és néptánc, a lovasoktatás, és a kézműves foglalkozások.

„A programba beiktatott mindennapos lovasoktatás a lóval való helyes bánásmódot , a helyes ülés és jármódok elsajátitását, a jó egyensúly és mozgáskészség kialakítását hívatott elősegiteni, a különböző tematikához kapcsolodó filmek vetítése ismeretterjesztő szerepet töltenek be”. -mesélte az erdelyilovas.ro kérésére Farkas Árpád, a tábor szervezője.

„A mindennapos lovak körüli teendők mint az etetés, csutakolás, a hegyi patakban való lófürösztés vagy akár az esti tábortűz mellett énekelt lovas népdalok szerves részét képezik tábori életünknek, régmúlt idők hangulatát idézve, amikor őseink esténként tűz mellé telepedve örultek az istenadta természet ajándékainak, amikor a ló nemcsak eszközt vagy hobbi állatot jelentet az embernek, hanem társa volt mindennapjaiban, munkájában, örömeiben és nehézségeiben.”- folytatta Farkas Árpád.

A tábor ára 500 Ron/ fő és egy kg zab. Bővebb felvilágosítással a szervezők a 0745 807 594 telefonon vagy az allatbarat.lovaskert@gmail.com email címen szolgálnak.


Az Állatbarát Lovaskert Hagyományőrző táborának részletes programja:

1. nap:
Délelőtt: Reggel 8-kor érkezés, elszállásolás, ismerkedés, biztonsági szabályok és célkitűzések ismertetése, szintfelmérő lovaglás

Délután: népi játékok, játékos táncok, énektanítás(Sárga a csikó, sárga a kantár rajta…), futószáras lovasoktatás(egyensúlyfejlesztő gyakorlatok, szőrén lovaglás, tornagyakorlatok), tábortűz, gitározás, éneklés

2. nap:
Délelőtt: lovak ápolása, nyergelés, beszélgetés a lovasszerszámokról, lovasoktatás(helyes ülés és egyensúly kialakítása torna gyakorlatokkal), népi gyermekjátékok (adj király katonát, pickázás), botforgatás alapok, játékos táncok és táncos játékok, énektanítás (“Elvesztettem kis pejlovam a gyímesi hajtókertben”)

Délután: Film vetítés: “LOVASNEMZET”, délutáni lovazás (lovas csapatjátékok), kötélverés, gitározás, éneklés

3.nap:
Délelőtt: lovak ápolása, nyergelés, túra gyalogosan, lóháton és szekéren az Olt forráshoz.

Délután: délutáni lovazás (lépegető, ügető csapat versenyek), ismerkedés az ijászattal, ostorfonás, gitározás, éneklés,

4. nap:
Délelőtt: lovak ápolása, nyergelés, lovaglás, futószáras oktatás (nyeregösszerakás, lófürdetés, vágta jármód), felcsíki táncok oktatása játékos táncok és táncos játékok, énektanítás (“Sej’ az orosz fronton megfújják a trombitát”…)

Délután: filmvetítés: “Nyolcvan huszár”… , délutáni lovazás (vágta jármód), ijászat lóról – nem hagyományos történelem óra(székely lovasság történet), gitározás éneklés

5. nap:
Délelőtt: lovak ápolása, nyergelés, lovaglás (egyénre szabott gyakorlás, lovas csapatjátékok), játékos táncok és táncos játékok, énektanítás („Most jöttem Gyuláról”…), filmvetítés: „A nomád”

Délután: lovas íjászat és eddig tanultakból összeállított tánc és lovas bemutató gyakorlása), rézdomborítás, tábortűz gitárszóval és énekléssel

6. nap
Délelőtt: lovak ápolása, nyergelés, bemutató főprobája

Délután: lovas/táncos bemutató, tábor kiértékelése, táborzárás.