Erdély felé nyitott az Epona Spanyol Lovasiskola

Erdély felé nyitott az Epona Spanyol Lovasiskola

A Marosvásárhelyen megrendezett VI. Székelyföldi Lovas Konferencián volt alkalmam találkozni Borsó Bélával, a magyarországi  Epona Spanyol Lovasiskola megalapítójával.

Előadásában ismertette a spanyol ló történelmi hátterét, valamint az iskola alapításának előzményeit, beszámolt munkásságukról, miközben ámulatba ejtő képsorok követték egymást a kivetítőn.
Röviden szót ejtett arról is, hogy külföldi diákokat is fogadnak, erről kérdeztem a rendezvény végén.

-Hogyan látja gyakorlatban a kapcsolatot Erdély lovasai és az Epona Spanyol Lovasiskola között?
-Bár még nagyon az elején járunk, annyit elmondhatok, hogy én egy nagy lehetőséget ajánlottam fel, remélem, hogy lesznek, akik élni fognak vele. Régi vágyam és szívügyem volt, hogy kaput nyissunk Erdély felé. Amit bíztosítani tudunk, az egy hároméves, ingyenes, nagyon intenzív képzés 17-22 év közötti fiatalok számára.

IM_SZLK_MS_41rs

-Mi a követelmény a képzettséget illetően?
-A kötelező 8 osztály, de inkább érettségi. Közepes lovas tudás, a jelentkezőnek legyen egy biztos ülése és ismerje a patanyom figurákat. A lényeg, hogy legyen kisugárzása és lássam a szemén, hogy ezt akarja csinálni!

-Milyen végzettséggel rendelkezik majd, aki sikeresen vizsgázik a három év elteltével?
-Tanulóink három nemzetközi oklevelet kapnak: lótenyésztőit, belovaglóit és, ha érettségizet személyről beszélünk, akkor edzői oklevelet is kaphat.
De hangsúlyoznám, hogy a képzés nagon intenzív. Három év rövid idő, és a záróvizsga-feladat mindeki számára egy olimpiai díjnagylovaglás teljesítése!

-Van tanulási lehetőség 22 év felettiek számára is?
-Igen, számukra is van egy kéthetes intenzív képzésünk, bár ez tandíjas.

 

 A Borsó család munkásságáról:
1989-ben Borsó Béla és felesége megalapították az Epona-t és Hortobágyon lovas falut építettek és üzemeltettek 12 éven át. Ezidő alatt megformálták a ménes genetiaki összetételét, és az állomány létszámát 400 lóra növelték. Évről-évre kiemelkedő lovas versenyeket és rendezvényeket tartottak: bajnoki döntők díjlovagló és díjugrató szakágban, világkupa versenyek és európa bajnokság díjugrató szakágban.
2000-ben elsőként hoztak be Magyarországra tisztavérű spoanyol lovakat, majd 2001-ben székhelyet váltottak, és a Budapesttől 42 km-re lévő Szár település mellé költöztek, ahol jelenleg is működnek.
Éveken át tanulmányozták a klasszikus lovas kultúrát, a spanyol ló tenyésztését. Lányaik, Dorottya és Ágnes hosszabb időt töltöttek Spanyolországban, kurzusokon vettek részt Jerezben, a lovas művészetek királyi iskolájában.
Tagjai lettek a spanyol lótenyésztők világszövetségének (ANCCE).
2008-ban megvásárolták a világ egyik leghíresebb lóállományát Spanyolországból, 200 éves kancacsaláddal, 9 nagyon magas szinten képzett ménnel, és megalapították az Epona Spanyol Lovasiskolát, azzal a céllal, hogy a háború előtti Magyar Királyi Testőrség Spanyol Lovasiskolájának hagyományait, elmélyült szakmai elveit újjáélesszék és a magyar lovas életnek, a határon túl is, kiválóan képzett szakembereket adjanak. Az Epona Spanyol Lovasiskolának stratégiai együttműködése van a Magyar Lovas Szövetséggel és a Testnevelési Egyetemmel.
Jelenleg 60, most már nagy részben saját tenyésztésű lovuk van, ebből 22 nagydíjra, magas iskolára képzett mén. Az iskolában végzett tanulók rendkívül keresettek Magyarországon és külföldön egyaránt.

További információk: www.epona.hu
https://www.facebook.com/EponaSpanyolLovasiskola

Epona a Vágtass Velem magazinműsorban:

Szerző: Bartalis Melinda

Az erdelyilovas.ro fotográfusa és társszerkesztője. A lovak őszinte csodálója, a lovassportok rajongója, a fényképzés szerelmese, amatőr lovas. További írások...