Elsősegély lovaknak gyógynövényekkel, illóolajokkal

Elsősegély lovaknak gyógynövényekkel, illóolajokkal

gyogynovenyek-lovaknak1-erdelyilovas.roA cikksorozat első részében néhány olyan esetről fogok beszámolni, amikor lovaknak gyógynövényeket vagy illóolajokat használtunk elsősegély jellegű beavatkozásra.

Bevallom, jómagam is bizonyos esetekben más szereket részesítek előnyben a gyógynövényekkel szemben (pl. sebfertőtlenítés), mivel sokszor kényelmesebb a polcról levenni egy üvegcsét, mint elkészíteni a növényekből a főzetet vagy kenőcsöt. Sok esetben a gyógynövények lassabban és enyhébben hatnak, mint a gyógyszerek, de vannak látszólag soha nem gyógyuló sebek vagy elváltozások, amikor viszont csak a gyógynövények és azok kivonatai hoznak gyógyulást.

Ugyanakkor sok gyógyszer hatóanyagát gyógynövények vagy azok illóolajai adják. Vannak esetek, amikor kivétel nélkül gyógynövényekkel látunk el vérző sebet, zúzódást vagy égési sérülést: amikor nincs más lehetőség. Az itt leírt receptek, javaslatok nem helyettesítik a jól bevált gyógyszeres eljárásokat, ha azok rendelkezésre állnak: ki-ki maga döntse el, melyik módszert választja. Erős fájdalom, vérzés, láz és sokkos állapot esetén állatorvosi segítséget és a leghatékonyabb módszert válasszuk!