Először szerveznek Lovas Napot Kolozsváron

Először szerveznek Lovas Napot Kolozsváron

Díjugratás, csoportos lovas előadás, lovasíjászat, íjászbemutató, fegyverbemutató, kutyaidomítás-bemutató, lószépségverseny, gulyásfőzőverseny, bábszínház és bűvész előadás is lesz vasárnap a kolozsvári Kerekdombon található Szilaj Lovastanyán megrendezett családi programon. Ez az első alkalom, hogy Kolozsváron lovas napot tartanak.

kolozsvari ijaszok

Hagyományőrző íjászok segítenek

Tunyogi Béla, a Szilaj Lovastanya vezetője portálunknak elmondta, hiánypótló rendezvényről van szó. „Székelyföldön van lovas élet, itt Kolozsváron nincs, pedig a megye magyar lakossága kiteszi a székely lakosságnak majdnem felét” – fogalmazott. Nem volt egyszerű összehozni a Lovasnapot, annál kevésbé, hogy kolozsvári partnerük csak tetemes összeg ellenében lett volna hajlandó díjugratós bemutatót tartani. A rendezvényhez a Kolozsvári Magyar Napok adja a keretet, amelyen a közeli Szelicséről is várnak lovasokat, valamint a csendőrség kutyaidomárjait.

A vasárnap sorra kerülő első Kolozsvári Lovasnapot teljesen önerőből szervezi Tunyogi, semmiféle anyagi támogatást nem kapott hozzá. Mint elmondta, régebbről íjászattal foglalkozik, és a társaival közösen alapított hagyományőrző egyesület: a Turul Íjász Hagyományörző Egyesület csapata sokat besegít a vasárnapi lovasnap szervezésében.

Ha anyagiakban nem is, másként nagyon sok szívből jövő támogatásnak örvendünk: a lovak legeltetése, télire a széna mind-mind adományokból gyűl. Nyáron a lovak szabadon legelnek a kerekdombi tanya körüli telkeken, erre a tulajdonosok beleegyezésüket adták, télire pedig a vendégeink felajánlják, ha van egy telkük, hogy ott mi lekaszálhatjuk a füvet. Ez így mindenkinek megfelel” – vezet be a szervezés bonyodalmainak hátterében álló munka szépségébe a Szilaj vezetője.

tunyogi

Kolozsvár legkedvesebb lovai

Egyre többen jönnek lovagolni a kerekdombi tanyára, ahol a sétalovaglás és lovastúrák mellett személyes élmény is várja a vendégeket, hisz próbálják rávezetni a szülőket, hogy gyermekeiket lovagoltassák, a felnőtteket pedig, hogy gyerekkori álmukat valóra váltsák. Nő is az érdeklődés, a vendégek bármikor bejelentkeznek, tudnak nekik programot ajánlani. Van úgy, hogy esti lovaglásra jönnek ide a vendégek, vagy kora reggelire, de túralovaglást is rendszeresen szerveznek, hétvégeken. A lovak így minden nap meg vannak mozgatva, de a kolozsvári lovász-íjász soha nem hagyja a lovait egyedül idegenekkel. „Ha többen vagyunk, és kezdők is vannak, akkor a segédem elöl megy, a már bejáratott vendégekkel, én pedig hátulról tanítgatom a kezdőket” – fogalmaz.

„Minden gyermek vágyik rá, hogy egyszer lova legyen, így voltam ezzel én is. Két és fél éve lett meg az első lovam, aztán még egy, ma már tíz ló áll az istállóban: Felhő, Szellő, Lidérc, Lepke, Táltos, Csillag, Apacs, Sólyom és Hajnalka, Csillagnak a két hónapos csikója, meg Picur, a póni. Ők a legkedvesebb lovak Kolozsváron, barátságosak, dolgosak, türelmesek, kedvesek. Mindenikük kedvencem a maga nemében, hisz mindeniknek személyisége van, ami megkülönbözteti a másiktól, és amivel kiérdemlik a szeretetet. Hanem Lepke, a legfiatalabb, hát ő egy erős egyéniség: még fiatal, azt hiszi, övé az egész világ és csak körülötte forog”.

Nem volt ez ám mindig így. Az első két lovával elég sok baj volt, haraptak, rúgtak, így idővel lecserélte őket. Hogy honnan volt erre pénz? Egyik hozta a másikat. „Abból a pénzből, amit a lovas tevékenységekkel termeltünk, sikerült felszerelni a lovat és újabbat venni, majd az újat is felszerelni. Az első ló hozta a másodikat, a kettő másik kettőt, így gyűlt össze mára 8 ló, a Picur névre hallgató póni és két hónapja egy kis csikónk is van, Hajnalka”.

A lovak szerelmese reméli, hogy támogatókat is megszólít a vasárnapi esemény, hiszen a jövőre nézve komolyabb terveik is vannak: 2-3 éven belül a Szilaj Lovastanya megszervezné az első kolozsvári vágtát is, a Székely Vágta és a Magyar Vágta mintájára. Ám ehhez támogatókra lesz szükség és csapatmunkára. Mint mondja, lovas helyek közt nincs helye konkurenciának. Ki kell építeni – újra építeni a lovas kultúrát, ezért jól jön, akárhányan is foglalkoznak lovakkal.

kolozsvari lovas nap