Élmények Vajdaszentiványról – I. rész

Élmények Vajdaszentiványról – I. rész

A tavalyi év májusában megalakult Art Equest, amely Erdély első lovasiskolájaként szeretne bevonulni a történelembe, idén tavasszal második alkalommal szervezte meg a Győrffy-Villám András lovas edző, szakíró által vezetett lovas edzőtáborát.

Az egyhetes képzésre április végén került sor, a helyszín pedig az Art Equest székhelye és lovaspályája, Vajdaszentiványban. A tanfolyamon szerzett tapasztalatokról, élményekről kérdeztük a résztvevőket:

André Ábel – lovasoktató- Székelyudvarhely, Csicser lovarda

Amikor egyik ismerősömtől hallottam erről a képzésről, sokat nem gondolkodtam rajta, akkor már tudtam, hogy itt leszek.

Tapasztalt lovasként nagyon színvonalasnak tartom a tanfolyamot. Azt érzem, hogy nekem is és a lovamnak is fontos. Annak ellenére, hogy az alapoktól kezdték úgymond, nagyon hasznos volt, úgy gondolom, nagyon sokat tanultam, hiszen tapasztalt lovasnak is néha szüksége van az alapokhoz való visszatérésre.

A hangulat nagyon jó, úgy érzem, hogy a csapat nagyon jól összerázódott. Az utolsó napra már nagyon jó baráti társaság alakult ki, akikkel bármit meg tudunk beszélni szakmailag is.

Győrffy-Villám Andrásra nagyon felnézek. Minden tanácsát, minden mozzanatát nagyon figyelem és megfogadom. Nagyon szívesen hallgatom, és próbálom végrehajtani a tanácsait, és azt gondolom, hogy oktatóként is nagyon sokat tudok tanulni tőle.

Ez a ló, amivel érkeztem, az első saját lovam és igazából most van először lehetőségem napi 2 alkalommal edzeni vele, hiszen otthon a lovardában általában gyerekek ülnek rajta, és már jobban érzem azt is, hogy figyel rám és szakszerűen hajtja végre az adott feladatot. Sokat lovagoltam rajta de soha nem kértem olyan dolgokat tőle, amilyeneket ezen a héten. Látványos volt a fejlődés, hiszen, ami hétfőn még nem úgy működött, az kedden-szerdán már sokkal jobban ment, megértette a lovam is, hogy mit kérek tőle.

Mindegyik nap nagyon jó volt, voltak ugyan olyan napok, amikor nem volt meg a teljes összhang köztem és a lovam között, de minden edzést élveztem, különösen azt a napot, amikor ugrattunk, mert igazából ez az én szakirányom.

Minden nap tanultam valami újat, amit tovább tudok adni a gyerekeknek, a tanítványaimnak. Ide is két tanítványommal érkeztem, és az nagyon jó visszajelzés -majdnem könnyfakasztó- amikor András (Győrffy-Villám András -szerk.megj) Anettet és Árpikát megdicsérte, hiszen nálam kezdték el az első lépéseket a ló hátán, tőlem tanulták, amit tanultak, és ez egy visszajelzés számomra, hogy jól csinálom, amit csinálok.

 

Kiss Árpád– tanuló, Székelyudvarhely

Régebb már hallottam erről a képzésről, amikor az őszi tábor került megszervezésre. Hallottam, hogy Győrffy-Villám András az oktató. Most beugrósként vagyok jelen, és nagyon örülök, hogy itt tudok lenni. Magas színvonalúnak tartom az oktatást, nagyon sokat tanultam, voltak dolgok, amiket tudtam, hiszen már 4 éve rendszeresen lovagolok, ugratok. Minden nagyon hasznos volt, amit András bácsi elmondott. Amit tudtam azt még sikerült finomítani, jobban odafigyelni a technikai dolgokra.

Az elméleti előadások közül a túralovaglás volt az, amit kifejezetten érdekesnek találtam. Nagyon jól éreztem magam itt, nagyon jól összerázódott a csapat.

 

Csergő Anett– tanuló, Székelyudvarhely

Én is úgy érkeztem ide, hogy hallottam már erről a képzésről és azt, hogy itt sokat lehet tanulni, sokat lehet fejlődni.

Nagyon tetszettek a túralovaglással kapcsolatos, ötletek, tanácsok. Teljesebb képet kaptunk arról, hogy mit hogyan kell csinálni, a lovakkal kapcsolatosan is. Az elméleti és gyakorlati oktatás aránya pont jó volt, és láthattam egy olyan bemutatót is, hogy hogyan tanítják be a lovat.

Rendszeresen másfél éve lovagolok, de szeretnék még részt venni hasonló jellegű képzéseken, mert ilyen helyeken sokat lehet tanulni, amiket a későbbiekben fel lehet használni.

A lovam, amivel érkeztem a sajátom, ő már tudta ezeket a feladatokat, betanított lóként került hozzám, de ez most így jobb, hogy én is sok mindent tudok és szakszerűbben tudom a továbbiakban idomítani.

Nekem nagyon tetszett minden.

 

Az élménybeszámolót folytatjuk, további résztvevők véleménye következik hamarosan.

Addig is, egy kis ízelítő a második vajdaszentiványi lovas edzőtábor utolsó napján készített filmből:

egy kis ízelítő a második vajdaszentiványi lovas edzőtábor utolsó napján készített filmből :

Posted by Art Equest on 18 Mai 2017