Elindult a jelentkezés a Székely Vágtára

Elindult a jelentkezés a Székely Vágtára

szv2013plakat_700pxÚjra nyeregbe hívják Székelyföld legjobb lovasait. Indul a jelentkezés az idei Székely Vágtára, a budapesti Nemzeti Vágta határon túli előfutamára. A tét ezúttal is a Nemzeti Vágtára való kijutás, a legjobb két lovas biztosan megmérettetheti magát a magyarországi versenyen.

Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, egyben a Székely Vágta főszervezője a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: június 28-ig küldhetik el a lovasok a jelentkezéseket, a szabályzatban csak kisebb módosítások vannak, a versenypályán viszont finomítani kell, mert néhol veszélyes.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és Kovászna Megye Tanácsa közös szervezésében július 13-án és 14-én lesz a Székely Vágta, az Eresztevényhez tartozó Óriáspince-tetőn. Már július 12-én megindul az élet a pincetetőn: érkeznek a versenyzők, akkor lesz a lovak orvosi vizsgája és az előfutamok kisorsolása is. Ahogyan az előző években is, a kulturális produkció főpróbáját is péntek este tartják.

Világzenei tánc-show a Vágtán

A Székely Vágta szervezői ebben az évben nem egy szokványos színpadi produkciót látnak vendégül: a TűzTánc a kultúrák és stílusok találkozásaként magyar népzenei motívumokban és afrikai ritmusokban, rigmusokban egyaránt gazdag. „Nem akarjuk összehasonlítani az eddigi és az idei kulturális előadásokat, de úgy gondoltuk, hogy ideje irányt váltani, és valami újszerűvel előrukkolni a Székely Vágtán. Ez az előadás egy új és érdekes tapasztalat lesz mindenki számára, és úgy gondolom, hogy a mércét is magasabbra állítjuk vele” – fogalmazott Sztakics Éva. A produkcióban egyedülálló módon afrikai vokál, néptáncosok, kortárs táncművész és tűzzsonglőrök együtt lépnek fel, melyet a vizuális elemek és hatások még inkább fokoznak. Látványvilágával, komoly művészeti értéket képviselő hangzásvilágával a TűzTánc új színfoltot teremt a magyar zenei palettán. A különleges anyag szerzői, és egyben a produkció szólistái, Bársony Bálint és Németh Gábor “Némo”. Koreográfusa Zsuráfszky Zoltán, a Honvéd Táncszínház művészeti vezetője. Hogy ki lesz a produkció neves szólistája, azt még nem árulták el a szervezők. Az biztos, hogy az eredeti felállásban éneklő Bognár Szilvia terhessége miatt nem tudja vállalni a fellépést. Bár lovas jelenet nem szerepel az előadásban, a fellépők szívesen fogadták az ötletet, hogy a helyi lovasok pár jelenet erejéig fellépjenek a produkcióban, a Háromszék Néptáncegyüttesből pedig 6-8 pár is csatlakozik hozzájuk. A szentgyörgyi önkormányzat három millió forintot nyert pályázaton a Nemzeti Kulturális Alaptól erre az előadásra.

Hamarosan összeáll a program is

Egyelőre csak programtervezet van, viszont van már néhány olyan programpont, amely egészen biztosan helyet kap a Székely Vágta két napján. Az előfutamok szombaton, a középfutamok és a döntő vasárnap lesz. A Székely Vágta megnyitójára szombaton, 12 órakor kerül sor, amelyen a háromszéki fogathajtók is részt vesznek. „Köztudott, hogy a térségben lovasaink inkább fogathajtásban jeleskednek, ezért mindenképpen szerettük volna ezt a hagyományt a Székely Vágtára is átmenteni, így színesítve a rendezvényt” – mondta az alpolgármester asszony. A programok közt helyet kap még lovasíjász bemutató, huszárbemutató, a Csíkmadarasi Népi Zenekar, ahogyan a testvérvárosi Mosonmagyaróvári Népi Együttes is. A TűzTánc szombat este lesz, a vasárnapi kulturális záróesemény egyelőre még egyeztetés alatt áll.

Élő közvetítés a Duna Televízióban

A nemzet televíziója idén is vállalja a Székely Vágta futamainak közvetítését, élőben szombaton 17:45 és 18:55 között jelentkeznek, vasárnap 17:30 és 18:55 között kapcsol élőbe a Duna TV.

A város lovával indul a szentgyörgyi versenyző

„A versenypálya egyik kanyarban kifelé lejt, amely nagyon veszélyes lehet, ezért mindenen felül az a legfontosabb, hogy a pályát tökéletesítsük a Vágta kezdetéig” – hangsúlyozta Sztakics Éva. Sepsiszentgyörgyöt ismét Bagoly Szabolcs képviseli majd, aki a városnak vásárolt lóval indul a megmérettetésen. A lovat a Vadon Egyesület vásárolta, azért, mert nem volt olyan ló, amellyel esély lenne rá, hogy Székelyföld legalább döntőközelbe kerüljön a Nemzeti Vágtán.

Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke elmondta: a székely székek bemutatkozója is kétnapos lesz, a legszebb standot felállító település pedig részvételt nyer a Nemzeti Vágtára.

A jelentkezés részleteiről

A Székely Vágta szabályzata annyiban módosult a tavalyihoz képest, hogy kikötésként került bele, hogy a települést képviselő lovas Kovászna, Hargita vagy Maros megyei lakhellyel kell rendelkezzen. Szigorítanak a szabályzat azon pontján, amely a lovakhoz való bejárást írja elő: ezután csak a lovas és a lóápoló mehet be a lovakhoz. A jelentkezési lapokat június 28., péntek, 15 óráig kell elküldeni.

 

forrás: www.szekelyvagta.ro